Teodorovici crede că statul poate recupera 63 miliarde de lei de la firmele aflate în insolvenţă. Suma este de 5 ori mai mare decât cea anunţată în iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insolventa 2

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a anunţat marţi seară că din „zona gri” a insolvenţelor statul poate recupera 63 miliarde de lei, sumă de cinci ori mai mare decât cea pe care o anunţase spre sfârşitul lunii iulie. Legea actuală protejează firmele aflate în insolvenţă de executarea silită. Oficialul promite că actul normativ va fi schimbat.

Legea insolvenţei este în lucru, astfel încât să producă efectele aşteptate de piaţă, şi în cel mai scurt timp va fi gata, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

"O aducem, ca şi prevedere legală, în acel fel încât să producă efectele pe care această piaţă, că vorbim de firme, mediul... nu contează... din România le aşteaptă. Să ai 63 miliarde lei în zona asta (de recuperat) mi se pare deja de prost gust, te mai şi simţi aşa afectat că cineva de la Guvern încearcă să îndrepte. (...) La lege se lucrează şi în cel mai scurt timp o să vedeţi că şi iese", a explicat Teodorovici, la TVR 1.

La 24 iulie, Teodorovici spunea că din zona insolvenţelor se pot recupera 12 – 13 miliarde de lei.

”Pe zona de finanţe, îmi doresc mai mult. Există foarte multe zone de unde se pot aduce mult mai mulţi bani decât avem astăzi. Sunt locuri din care poţi să aduci foarte mulţi bani. Vorbim de zona de insolvenţe (...) România are undeva la 12-13 miliarde lei, în această zonă, încă gri, încă neclare”, a spus Teodorovici, pentru Antena 3.

El a spus că legislaţia trebuie schimbată în această zonă, pentru a nu mai permite efectuarea de transferuri care să păgubească bugetul statului.

”Sau, în cazul termenelor care se dau de către instanţe, să existe un singur termen. Dacă l-ai încălcat, intri direct în faliment”, a spus ministrul.

Teodorovici a spus că recuperarea banilor este o mare provocare pentru o guvernare.

”Aici e marea provocare a unei guvernări, în ansamblul ei. Aloci bani mulţi pentru proiecte, dar undeva e o limită. Cheltuielile cresc, nevoie cresc, dar, dacă aleşi aceste zone care creează competiţie neloială în piaţă (...)”, a spus ministrul.

Ministrul a subliniat că România este o ţară foarte bogată, dar trebuie să rezolve problema acelor zone ”negre”.

”România este o ţară foarte bogată. (...) Ţara poate s-o ducă foarte bine, şi în zona de salarizare, şi în zona de pensii, şi în economie, dar avem acele zone negre (...) pe care cu toţii să stăm la masă să ne hotărâm să le oprim”, a spus ministrul. 

Alte zone cu probleme sunt cele legate de traficul de ţigări şi de importurile de legume şi fructe. 

”Conform statisticilor, în mod clar partea de tutun (...) Cifrele arată că undeva la un miliard de euro pe an este o lipsă în buget”, a spus ministrul.

Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în primele şapte luni ale acestui an, au intrat în insolvenţă 5.237 de firme, cele mai multe în Bucureşti, respectiv 1.034, şi în judeţele Bihor - 349, Iaşi - 286, Timiş - 284 şi Constanţa - 271 (+19,91%).

Numai în luna iulie au intrat în insolvenţă 751 de firme şi PFA-uri. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite