Taubman, la Bucharest Forum: Pentru a avea influenţă, România trebuie să aibă trei lucruri – oameni, economie bună şi armată puternică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicholas Taubman, fost ambasador al SUA în România FOTO David Muntean
Nicholas Taubman, fost ambasador al SUA în România FOTO David Muntean

Pentru a avea influenţă în regiune, România trebuie să aibă oameni, apreciaţi pentru pregătirea lor, o economie bună, dezvoltată, dar şi o armată puternică, pentru ca „un vecin bun“ să nu vrea să ia ceva, a declarat Nicholas Taubman, preşedintele Mozart Investments, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, la Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen România.

„Ca să aibă influenţă, România trebuie să aibă trei lucruri: 1. Oameni. România are 21 de milioane de cetăţeni şi este o piaţă mare. Românii sunt oameni buni, pricepuţi, apreciaţi în Europa. 2. Economie bună. Dezvoltată bine, România poate fi fundaţia economică. 3. Armată puternică, ca nu cumva vreun vecin bun să vrea să-ţi ia ceea ce ai“, a spus Taubman.

El a mai spus că s-au schimbat multe lucruri în România de când a fost ambasador, unul dintre acestea fiind energia, domeniu în care s-au făcut progrese, şi a subliniat că industria urmează energia, iar educaţia urmează industria. 

„Multe lucruri s-au schimbat de când am fost ambasador aici. Unul este energia. Exxon a găsit, potrivit unei estimări conservatoare pe care o am din partea unei surse, în Marea Neagră, 25 de trilioane de picioare cubice (707 miliarde de metri cubi - n.r.). Industria urmează energia acolo unde este, adică să fie mai ieftină decât dacă ar lua-o din altă parte. Educaţia urmează apoi industria, pentru că ai nevoie de tehnicieni. Urmează şi puterea regională. Cetăţenii urmează energia: România a pierdut până acum multe creiere şi multă forţă de muncă. Universităţile româneşti sunt bune. Energia este un bun fungibil, poate fi vândută oriunde. Puterea şi influenţă urmează energia. Statele arabe numesc energia drept un dar de la Dumnezeu“, a explicat fostul ambasador al SUA în România.


Dezbaterile continuă şi astăzi la Bucharest Forum, în a doua zi a ediţiei din acest an, oficiali guvernamentali, oameni de afaceri şi specialişti în economie şi politică dezbătând provocările şi oportunităţile pentru un nou Drum al Mătăsii şi cum poate deveni România o poartă pe ruta de comerţ şi investiţii între Europa şi Asia.

Poziţia României la graniţa dintre Occident şi Răsărit nu a fost suficient exploatată economic până în prezent. Oameni de afaceri, specialişti români şi străini în economie şi geopolitică caută soluţii comune în acest sens la Bucharest Forum 2014, eveniment care se desfăşoară în perioada 2-4 octombrie la Palatul Parlamentului. 

Bucharest Forum 2014 este un eveniment economic şi politic organizat de Institutul Aspen România şi de Fondul Marshal din Statele Unite ale Americii, în parteneriat cu Guvernul României. 

La forumul care se desfăşoară în perioada 2-4 octombrie vor fi prezenţi premierul Victor Ponta, George Friedman, preşedintele Stratfor Global Intelligence, Mircea Geoană, preşedintele Institutului Aspen România, şi Karen Donfried, preşedintele Fondului Marshal. 

De asemenea, vor participa la dezbaterile de la Bucharest Forum 2014 reprezentanţi ai Guvernului României, ai guvernelor din alte state, reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale, oameni de afaceri şi specialişti de renume mondial în economie, politică şi geopolitică.


Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite