Statul a împrumutat 250 de milioane de euro la un cost minim record
0Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat luni 250 de milioane de euro prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţă în ianuarie 2019, la cel mai redus randament de până acum, în scădere semnificativă faţă de martie, când statul a deschis ultima dată această emisiune de titluri pentru a atrage fonduri.
Trezoreria a primit oferte de 281 de milioane de euro, uşor peste suma prevăzută pentru a fi împrumutată, de 250 de milioane de euro. Randamentul mediu a coborât la 2,19% pe an, de la 3,3% pe an în luna martie, când Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni din această emisiune în valoare de 200 de milioane de euro, la o cerere mai puternică decât cea înregistrată luni.
Anterior acestei licitaţii, statul a obţinut cel mai scăzut randment mediu în octombrie 2013, de 2,48% pe an, la redeschiderea unei emisiuni cu scadenţă în februarie 2016.
Începând din luna ianuarie, când a fost lansată emisiunea de obligaţiuni denominată în euro şi cu scadenţă de cinci ani, Trezoreria a împrumutat folosind acest instrument 928,7 milioane de euro.
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat la sfârşitul lunii iulie un plan de împrumuturi pentru august de 3,245 miliarde de lei de pe piaţa internă prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni, la care se adaugă obligaţiuni denominate în euro în valoare de 250 de milioane de euro.
Costurile la care statul se împrumută prin vânzarea de obligaţiuni s-au aflat pe o pantă descendentă în ultima perioadă, evoluţie datorată interesului mai ridicat al investitorilor străini, ca urmare a informaţiilor privind includerea datoriei României într-un indice JP Morgan al statelor recomandate investitorilor.
Banca Naţională a României a redus la începutul lunii august dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, şi a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii la 16% pentru pasivele în valută şi la 12% pentru lei.
De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă 26,338 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.
Mai puteţi citi: