Cum ar prefera românii să se încălzească şi cum se raportează la eficienţa energetică a locuinţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Distribuţie Oltenia
FOTO Distribuţie Oltenia

Rezultatele primului sondaj de opinie la nivel naţional realizat în România pe tema percepţiei şi comportamentului populaţiei cu privire la consumul responsabil de energie şi eficienţa energetică în clădiri au fost prezentate pe 21 noiembrie 2019 la Forumul România Eficientă, care a avut loc la Bucureşti.

Sondajul de opinie la nivel naţional intitulat ”Percepţia şi comportamentul populaţiei cu privire la consumul responsabil de energie şi eficienţa energetică în clădiri”, realizat de INSCOP Research la comanda Energy Policy (EPG), în cadrul programului ”România Eficientă” sprijinit de compania OMV Petrom a cules date cu privire la: tipul de energie preferat, relaţia dintre schimbările climatice şi eficienţa energetică, motivele pentru economisirea energiei, satisfacţia faţă de sursele de încălzire folosite, disponibilitatea de a suporta costuri pentru creşterea eficienţei energetice a locuinţelor, beneficiile creşterii eficienţei energetice a locuinţelor.

Tipul de energie preferată în funcţie de sursă

35, 4% dintre românii ar prefera să utilizeze energia produsă de panourile solare (fotovoltaice). Pe următoarele locuri se situează:

- energia eoliană (produsă de vânt) - 18,5%;

- energia produsă de hidrocentrale- 12,6%;

- energia produsă prin arderea gazului natural -10,2%

Imagine indisponibilă

Percepţia asupra schimbărilor climatice: cauzele lor şi relaţia cu eficienţa energetica

Cea mai mare parte a celor chestionaţi – 84,9% - crede că schimbările climatice sunt reale, cauzele fiind: emisiile de carbon generate de activitatea oamenilor – 72.7%; naturale – 13.1%

Factorii care contribuie la accelerarea schimbărilor climatice: risipa de energie - 71,4%. Doar 12,3% din populaţie crede că acestea depind semnificativ de eficienţa energetică.

Motivele pentru economisirea energiei

Peste jumătate dintre români (52,6%) menţionează costul energiei consumate ca principal motiv.

Un sfert (25,7%) invocă poluarea generată de producţia de energie – ceea ce indică emergenţa unui segment semnificativ de populaţie sensibil la problema protejării mediului. Doar 4,8% dintre români nu consideră ca fiind importantă economisirea de energie”, se arată în comunicatul INSCOP Research.

Sursele de încălzire a locuinţei folosite în timpul sezonului rece. Caracteristici demografice

Soba cu lemne, cărbune sau gaz natural - 35,7%: preponderent în mediul rural, categorie de vârstă între 45 şi 59 de ani, nivel mai scăzut de educaţie, gulerele albastre, cei cu venituri sub 1200 de lei, cei fără acces la internet, cei care locuiesc la casă, cei din regiunile Nord-Est, Sud-Muntenia şi Sud Vest-Oltenia;

Centrala proprie pe gaz natural - 35,7%: preponderent în mediul urban, persoanele cu studii superioare, gulerele gri şi albe, persoanele cu venituri peste 2000 de lei,  posesori de maşină şi carnet de conducere, cei care locuiesc la bloc, rezidenţii din regiunile Centru şi Vest;

Încălzirea centralizată (la nivel de bloc sau cartier) -13,5%: cei peste 60 de ani, cei cu educaţie superioară, cei din regiunea Bucureşti-Ilfov, rezidenţi din mediul urban, cu precădere din Bucureşti şi urbanul mare şi foarte mare;

Un sistem electric de încălzire – 1.8%.

Satisfacţia faţă de principalele sisteme de încălzire

Cei mai mulţumiţi sunt utilizatorii centralelor pe gaz: 42.2% sunt foarte mulţumiţi; 52.9% sunt destul de mulţumiţi.

Cei racordaţi la încălzirea centralizată: foarte mulţumiţi - 26,7%; destul de mulţumiţi - 56,9%; destul de nemulţumiţi - 11,4%.

Cei care utilizează soba cu lemne/cărbune/gaz: foarte mulţumiţi - 25,6%; destul de mulţumiţi - 49,5%; destul de nemulţumiţi - 17%.

Imagine indisponibilă

Disponibilitatea de a schimba sistemul de încălzire din prezent

Da - 75.3% dintre utilizatorii sobei cu lemne/cărbune/gaz.

Da, dacă ar avea posibilitatea - 44,6% dintre cei racordaţi la sistemul centralizat (bloc/cartier).

Da: 36.9% din cei care au o centrală proprie pe gaz.

Imagine indisponibilă

Opţiunile celor nemulţumiţi de sistemul de încălzire

Majoritatea celor nemulţumiţi de sistemul de încălzire folosit în prezent ar opta pentru o centrală proprie pe gaz, şi anume 66,7% din cei racordaţi la sistemul centralizat, respectiv 60,6% din cei care utilizează soba.

Românii ar accepta creşterea pe termen scurt a costurilor personale pentru creşterea eficienţei energetice a locuinţelor

DA -  66,7% dintre respondenţi;

NU - 24,4% dintre respondenţi.

Beneficiile locuirii într-o casă/apartament eficient energetic

Reducerea costurilor – 49%;

Protejarea sănătăţii personale şi a familiei - 29,7%;

Reducerea poluării - 11,6%.

Comportamentul de economisire a energiei

„63% dintre respondenţi folosesc pentru iluminarea locuinţei becuri economice, 33,8% folosesc becuri obişnuite, 2,4% becuri fluorescente”.

„69,9% dintre respondenţi sting întotdeauna lumina atunci când ies dintr-o încăpere şi 12,3% fac acest lucru de multe ori, 4,1% niciodată”.

„36,2% dintre respondenţi obişnuiesc să scoată din priză aparatele electrice când nu funcţionează sau nu le utilizează, 55,9% nu au un asemenea comportament.”

Despre România Eficientă

„Proiectul România Eficientă constă în dezvoltarea şi derularea unui program naţional de eficienţă energetică, demarat în vara anului 2019 şi care dura cel puţin până în anul 2022. Ne vom strădui să ajutăm ţara noastră să atingă ţintele stabilite prin Directivele UE pentru anul 2030 în privinţa reducerii emisiilor de carbon şi eficientizare energetică.

În România sunt peste 8.300.000 de clădiri. Majoritatea clădirilor din România sunt construite înainte de ’90 şi au pierderi energetice de 2-3 ori mai mari decât clădirile moderne. Măsurile de eficienţă energetică pot reduce cu până la 40% consumul de energie al unei clădiri.

Energia termică pentru încălzire şi apă caldă reprezintă aproximativ 70% din consumul unui imobil rezidenţial. Prin izolarea termică corespunzătoare şi prin implementarea unor soluţii eficiente de încălzire, consumul de energie poate fi redus la jumătate.

De exemplu, printre multe alte măsuri, simpla înlocuire a becurilor incandescente cu sisteme LED poate reduce consumul de electricitate pentru iluminat cu până de 4 ori”, se arată în comunicatul INSCOP Research.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite