Scumpirile au luat-o înaintea prognozelor lui Isărescu. Accizele, factura la energie şi scumpirea cartofilor au dus rata inflaţiei la 5,97%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii au plătit de la începutul anului mai mult şi pentru benzină, şi pentru ţigări FOTO Adevărul
Românii au plătit de la începutul anului mai mult şi pentru benzină, şi pentru ţigări FOTO Adevărul

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, estima recent că rata inflaţiei va fi de 5-6% în prima jumătate a anului, dar scumpirile au atins 5,97% încă din prima lună a acestui an.

Preţurile bunurilor de consum au crescut semnificativ în ianuarie. Scumpirile medii au fost în prima lună a anului de 1,34%, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 5,97%, după ce în decembrie urcase la 4,95%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Guvernatorul Mugur Isărescu a anunţat săptămâna trecută că BNR estimează că rata inflaţiei va fi de 5-6% în prima jumătate a anului, urmând ca apoi să scadă.

Vinovate de avansul semnificativ al inflaţiei sunt creşterea accizelor, majorarea facturilor la energia electrică şi scumpirea unor legume şi fructe pe fondul secetei din vară. 

Astfel, cea mai mare majorare de preţuri s-a înregistrat în ianuarie la energie electrică, tarifele crescând cu 10,38%. Încă de la sfârşitul anului trecut, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au anunţat că populaţia şi instituţiile publice vor plăti de la 1 ianuarie 2013 cu 6% mai mult la energie electrică, după ce ANRE a majorat cu 6% costurile pe care le recunoaşte producătorilor de profil, incluse în tarife. 

Pe lângă această scumpire, pe factură se va trece, însă, şi ajutorul pentru energia regenerabilă. „Pentru o factură lunară medie de 40 de lei aferentă unui consum de 100 KWh, creşterea de la 1 ianuarie va fi de 4 lei, adică 10%“, au explicat reprezentanţii ANRE.

Ţigările, mai scumpe cu 3,5%

tabel top scumpiri ianuarie 2013

Valul de scumpiri de la începutul anului a fost determinat şi de majorarea accizelor din două motive: a crescut suma de plată ca taxă şi, în acelaşi timp, cursul oficial de calcul a urcat de la 4,30 la 4,52 de lei/euro. Astfel, pe fondul majorării accizelor, preţurile pentru benzină, motorină, ţigări, cafea, băuturi alcoolice ca bere, vin sau spirtoase au înregistrat creşteri peste medie. 

Ţigările s-au scumpit cu 3,56% în ianuarie, combustibilii – cu 0,51%, iar vinul – cu 0,68%. Scumpiri au fost însă determinate şi de seceta din această vară. Producţia de legume şi fructe a fost afectată, astfel că o parte a fost importată. De exemplu, la categoria alimente, unde avansul preţurilor a fost de 1,24%, cartofii s-au scumpit cu 8,84%, iar alte legume şi conserve de legume – cu 8,34%, potrivit datelor INS.  

Statistica notează că, începând cu ianuarie 2013, coeficienţii de ponderare utilizaţi la calculul inflaţiei sunt obţinuţi pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodărie rezultate din ancheta bugetelor de familie realizată în anul 2011. Astfel, se observă, comparând ponderile utilizate în anul anterior cu cele curente, o uşoară creştere a ponderii mărfurilor alimentare, însoţită de o uşoară scădere la mărfurile nealimentare şi servicii.

Criza i-a împins pe români spre strictul necesar

În categoria alimentelor, a crescut ponderea cheltuielilor alocate pentru făină, mălai, cartofi şi pâine şi a scăzut pentru carne, preparate din carne, ouă şi brânză. 

Românii au alocat bugete mai mici şi pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, cărţi şi articole sportive, dar a crescut ponderea cheltuielilor pentru energie electrică, gaze şi încălzire centrală. În categoria serviciilor, a crescut ponderea cheltuielilor pentru transport urban, apă, canal şi salubritate şi au scăzut pentru reparaţii auto, restaurant şi cafenele. Reiese astfel că, sub efectele crizei, românii s-au orientat tot mai mult spre strictul necesar şi au renunţat la cheltuieli ce ţin de recreere. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite