Scandalul propunerii PSD de repatriere a rezervei de aur. Explicaţiile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea PSD de repatriere a aproape întregii cantităţi de aur al României ar avea numeroase efecte negative, inclusiv decredibilizarea României şi încălcarea regulamentelor europene.

Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae au depus miercuri, la Senat, un proiect de lege care prevede ca 95% din aurul României să fie repatriat.

Păstrarea a 95% din rezerva de aur în ţară echivalează cu reducerea cu 95% a credibilităţii României, consideră specialiştii citaţi de Hotnews, argumentând că această rezervă de aur păstrată în străinătate oferă României posibilitatea de a-şi  onora obligaţiile financiare internaţionale asumate. E ca şi garanţia pe care o depui la bancă atunci când iei un credit, foarte simplist spus. 

În prezent, potrivit celui mai recent Raport anual, România are plasat în străinătate circa 60% din rezerva de aur.

Isărescu: De-asta pot românii să facă plăţi oriunde

”Rezerva internaţională-aurul şi cele 32 de miliarde de euro-este ţinută în afara ţării pentru că astfel se poate verifica existenţa acesteia în orice clipă pe plan internaţional în sistemul de conturi, altfel ea neavând "nicio valoare", a explicat la o conferinţă ţinută la Albă Iulia, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. 

”De asta pot românii să circule fără probleme şi să facă plăţi oriunde în lume, pentru că BNR adminsitrează această rezervă aşa cum fac toate celelalte ţări. Am mai auzit că Bundesbankul şi-a repatriat o parte din rezerva de aur. Aşa este, dar ea avea vreo 80% din rezervă la FED. Şi au adus o parte în ţară şi au rămas cu 60% în afara Gemaniei. Păi atât avem şi noi în afară!”, a mai spus Isărescu.

"Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ţine aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internaţională. E rezervă internaţională. Nu e rezervă internă. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ţinem în ţară. Dacă i-am ţine în ţară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ţinem în conturi în străinătate. Aşa se ţine", a declarat guvernatorul BNR. 

Mugur Isărescu a subliniat şi că fiind ţinută în afară, rezerva poate să fie verificată în orice moment în sistemul de conturi. 

"Noi nu suntem crezuţi doar pentru că în fiecare luna spunem: rezerva valutară a BNR este de 32 de miliarde, plus 103 tone de aur şi care valorează patru miliarde de dolari, s.a.m.d. Nu, nu ne crede nimeni dacă am avea banii în ţara. Ei pot să fie verificaţi în orice clipă pe plan internaţional în sistemul de conturi. Aşa funcţionează economia mondială", a menţionat Isărescu.

PSD încalcă regulile europene forţând modificarea Statutul BNR

Potrivit Deciziei 98/415/CE din 29 iunie 1998 privind consultarea Băncii Centrale Europene de către autorităţile naţionale cu privire la proiectele de reglementare, pentru a modifica Statutul BNR trebuie consultată şi Banca Centrală Europeană, ”în timp util”, fiind greu de crezut că BCE va emite un aviz favorabil în această privinţă. Cel mai probabil BCE va trimite din nou o scrisoare oficială în care va atrage atenţia autorităţilor că încalcă deciziile europene, aşa cum a făcut-o şi în cazul OUG 114.

Dăianu: Dacă ceea ce înseamnă NATO ar asigura aurul şi pe teritoriul României...

„Aurul României trebuie să fie cât mai bine protejat. Rezervele României sunt plasate astfel încât ele să fie protejate şi ca valoare, şi fizic. Viaţa unei ţări poate cunoaşte şi momente mult mai dramatice decât cele pe care ni le imaginăm după 3 decade de tranziţie într-o Europă care nu a cunoscut un război mare european. Trăim vremuri care nu devin mai benigne, dimpotrivă, mai periculoase. Poţi să faci cu aurul operaţiuni mai mult sau mai puţin riscante, punctul meu de vedere e că e mai bine să nu faci operaţiuni. Eu cred că important pentru România e să facem plasamente acolo unde avem certitudinea, pe baza unei analize geopolitice, că sunt protejate mai bine”, a spus Daniel Dăianu.

„Se poate întreba: n-ar fi protejate în România? Nu aş vrea să fac un scenariu. Dacă ceea ce înseamnă NATO ar asigura aurul şi pe teritoriul României, în totalitate, ai zice că s-ar putea imagina aşa ceva, dar nu cred. Germania, Austria au repatriat o parte din aur, dar o parte mică în raport cu cât deţin”, a continuat Daniel Dăianu.

„Nu cred că e un subiect care să inflameze spiritele, nu mi-aş face o grijă din acest punct de vedere.

Banca Angliei nu poate să facă operaţiuni având drept colateral aurul de la BNR. Între băncile centrale există respect, iar Banca Angliei e o doamnă venerabilă. O delegaţie a BNR a fost anul trecut la Banca Angliei, avem relaţii foarte bune şi nu numai din dorinţa de a fi protejate rezervele de aur”.

Potrivit proiectului de lege depus azi la Senat, BNR mai poate lăsa în băncile din afara ţării doar 5% din rezerva totală a României.

Unul din raţionamentele iniţiatorilor pentru acest proiect este că, de 10 ani România ţine o mare parte din aur în banca Angliei şi nu primeşte dobândă, ba chiar plăteşte chirie pentru a-l ţine acolo.

Citeşte şi:

Şerban Nicolae a spus cât „pierde” România pentru că ţine rezerva de aur în Anglia

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite