România, somată să evalueze impactul unor proiecte asupra mediului înainte de a fi aprobate
0
Comisia a solicitat joi, 8 martie, României, Finlandei şi Luxemburgului să îşi adapteze legislaţia naţională pentru a lua în considerare modificările din Directiva privind evaluarea impactului asupra mediului (Directiva 2014/52/UE ).
Scopul directivei menţionate este de a asigura efectuarea unei evaluări adecvate a impactului pentru proiecte, înainte de aprobarea acestora.
În iulie 2017, Comisia Europeană a iniţiat procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva celor trei state membre.
În România, legislaţia este în curs de elaborare pentru a transpune integral directiva.
Prevederile lipsă nu au fost încă complet încorporate în legislaţia Luxemburgului, deoarece legislaţia actuală privind evaluarea de impact este în curs de revizuire.
În ceea ce priveşte Finlanda, deşi partea continentală a transpus directiva, insula Åland trebuie încă să introducă modificările necesare în legislaţia sa.
Întrucât cele trei ţări nu au transpus încă integral normele UE în legislaţiile lor naţionale, Comisia a emis un aviz motivat. Dacă statele membre în cauză nu iau măsuri în termen de două luni de la primirea acestuia, cazul poate fi trimis în faţa Curţii de Justiţie a UE.
Prin pachetul său lunar de decizii, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Acestea vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE şi au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al companiilor.
Principalele decizii adoptate de Comisie în martie, grupate pe domenii de politică, includ 19 scrisori de punere în întârziere, 22 avize motivate şi 4 trimiteri în faţa Curţii de Justiţie a UE. Totodată, Comisia închide 161 de cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluţionate fără a fi necesară continuarea procedurii de către Comisie.