România îşi creşte generaţia următoare de companii de stat. Teodorovici vrea un vehicul de investiţii care să devină acţionar la firmele inventatorilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, vrea să creeze un vehicul investiţional care să preia pachete minoritare de acţiuni la peste 100 de start-up-uri şi care îşi propune să dezvolte, în special, ideile inventatorilor români premiaţi în străinătate.

El a spus că bugetul total al schemei va fi de 10 milioane de euro şi că vor fi alese iniţial 1.000 de proiecte, fiecare urmând să primească o sumă de 10.000 de euro, sume suplimentare, între 30.000 de euro şi 50.000 de euro urmând să fie acordare într-o fază ulterioară celor mai performante proiecte. 

„Lucrez cu trei colegi pentru a folosi aceste economii pe POSDRU şi pe Competitivitate pentru câteva idei foarte frumoase. Vă dau câteva exemple, şi se vor lansa până la final de august: cu domnul Jianu lansăm această schemă pentru startup-uri, le dăm 10.000 de euro, undeva la 10 milioane de euro estimăm să fie bugetul call-ului, ca să avem o mie de proiecte. Din care avem pe anumite domenii: pe sănătate, pe turism, pe industrii creative şi pe IT. Am spus noi că astea ar putea fi cam principalele motive. De ce sănătatea? Pentru că sănătatea este un domeniu foarte competitiv. Am citit un lucru extrem de interesant într-un raport: dacă vom scădea cu 1% morbiditatea, putem creşte PIB-ul cu 5% şi investiţiile străine cu 9%. Este incredibil, dar dacă este adevărat putem face o revoluţie în sistem. De asta spun că este un sistem foarte important, partea de sănătate. Deci cele patru sectoare pentru start-up-uri“, a afirmat Teodorovici, la Adevărul Live.

„Romania Ventures“

În faza a doua, după şase luni de activitate, vor fi selectate cele mai performante 100 de idei, care vor primi o rundă adiţională de finanţare.

„După aceea, faza a doua: ca din astea o mie de proiecte cele mai bune după şase luni de zile, o comisie mixtă vom alege primele 100 de idei sau mai multe pentru care vom finanţa faza a doua, undeva între 30.000 şi 50.000 de euro pentru ca acea idee efectiv să fie rulată pe mai departe. Şi gândim un mecanism foarte interesant, su sunt chiar pentru a crea o companie a statului care să fie chiar acţionar la o parte din start-up-urile respective care au trecut deja în faza a doua. Continui şi susţin mai departe afacerea respectivă, de ce să nu fiu acţionar la ceea ce am sprijinit ca finanţare? Şi după aceea, cu acel vehicul creat să continui să sprijin mai departe iniţiativele de acest gen. Tot cu bani europeni va fi finanţarea, pe următorul exerciţiu financiar. Un astfel de vechicul automat va avea mereu finanţare şi va sprijini astfel de iniţiative pe mai departe. Este un vechicul pe care îl lăsăm după aceea să funcţioneze el singur“, a completat oficialul.

Sânge artificial

Întrebat în ce fel de companii ar putea investi vehicolul respectiv, el a dat ca exemplu ideile unor inventatori şi cercetători români, precum sângele artificial dezvoltat la Cluj.

„Asta e o idee. O altă idee este că vom sprijini inventatorii români. Cei care sunt premiaţi, să spunem, în afară la Geneva. Ei până acum îşi vindeau ideile pe nimic în alte state. Şi e frustrant. Am spus, hai să venim să vedem exact, să selectăm acele idei. Sângele artificial de la Cluj poate fi finanţat prin acest proiect. Eu mă gândesc pragmatic, pentru economie, cum câştigăm. C-o putem face prin sănătate, prin alte zone, IT şi aşa mai departe, e foarte bine. Pentru mine este important să aduc bani în economie. Vom stimula românii inventatori care au fost premiaţi în afară şi vom aplica acele idei în ţară. Până acum a fost o bătaie de joc cu banii europeni în anii trecuţi, se cheltuiau banii pe tot felul de aberaţii, nu mai reiau acum“, a arătat Teodorovici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite