România la ICSID: 6 procese în derulare, reclamanţii cer peste 7 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România face obiectul a şase procese comerciale la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, în care reclamanţii solicită daune mai mari de 7 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanţelor la solicitarea Business Review.

Potrivit sursei citate, prima cerere de arbitraj a fost depusă de oamenii de afaceri loan Micula şi Viorel Micula şi companiile lor, în baza unui acord suedez-român privind investiţiile din 2002. Reclamanţii solicită daune în valoare de aproximativ 2,3 miliarde de euro.

Cel de-al doilea caz a fost iniţiat de compania canadiană Gabriel Resources, care pretinde 4,4 miliarde de dolari pentru pierderea contractului minier de la Roşia Montană.

Cel de-al treilea caz este al grupului olandez Nova Group Investments, care pretinde 330 de milioane de euro de la guvernul român.

În cel de-al patrulea caz, reclamantele sunt LSG Building Solutions GmbH (Austria), Pressburg UK GmbH (Germania), Green Source Consulting GmbH (Austria), Solluce România 1 BV Energie Solar Project GmbH (Germania), Core Value Investments GmbH & Co KG Gamma (Germania), Core Value Capital GmbH (Austria), SC LJG Green Source Energie Beta SRL (România), Anina Pro Invest Ltd Cipru), care au investit în energia fotovoltaică în România.

Cea de-a cincea cauză implică companiile Bladon Enterprises şi Germen Properties, care solicită cel puţin 200 de milioane de dolari de la guvernul român, în baza acordurilor româno-cipriote semnate la începutul anilor 1990.

În al şaselea caz, compania italiană FIN.CO.GE.RO. SPA reclamă 327 de milioane de euro de la guvernul român, pe baza unui acord de investiţii româno-italian semnat în 1991.

În ultimii 10 ani, trei cazuri care au implicat România au fost soluţionate de ICSID: una care îi implică şi pe fraţii Micula (România a plătit 178 de milioane de euro), al doilea cu grupul britanic EDF Services Limited (România a plătit 6 milioane de dolari), iar ultimul cu Rompetrol, deţinută de kazahi, cu care România a câştigat procesul în 2013, nevând nicio obligaţie faţă de companie.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite