Repartitoarele au redus cu 20% consumul de energie termică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurătorile realizate în iarna trecută (2012-2013) arată că în blocurile de locuinţe dotate cu repartitoare de agent termic facturile la întreţinere au fost cu 20% mai mici decât în cele care au branşament la reţelele orăşeneşti, dar nu sunt contorizate cu astfel de sisteme.

Aceste măsurători nu au fost întreprinse în mod separat, între blocurile izolate termic şi cele neizolate, dar au relevat faptul că în spaţiile comune (casele de scări, spălătoriile, uscătoriile etc.) costurile consumului au fost semnificativ mai mari dacă acestea nu au fost dotate cu repartitoare.

Câteva exemple: la o garsonieră de 36 de metri pătraţi şi dotată cu sisteme de contorizare, factura de căldură a fost, în medie, de numai 76,6 lei, la un apartament cu două camere (cu o suprafaţă medie de 50 de metri pătraţi) a fost de 92,2 lei, la trei camere (69 mp) a fost de 123,3 lei, iar la patru camere (94,6 mp) a fost de 145,2 lei.

Citirea oficială exclude surprizele neplăcute

Autorii măsurătorilor atrag atenţia locatarilor care au repartitoare să permită citirea lunară, de către reprezentanţii administraţiei blocurilor, a datelor de pe contoare. Altfel, există riscul ca, în momentul citirii oficiale (care, oricum, se face la cel puţin trei luni, potrivit legislaţiei), să li se impute diferenţele de cost dintre consumul citit neoficial şi cel real.

Aceste contoare „sunt unelte de repartizare a costurilor totale pe bloc în funcţie de consumul individual real, menite să ajute locatarul, şi nu au cum să mărească artificial consumul caloriferelor pe care sunt montate“, precizează autorii cercetării.

Reamintim că ultimele studii de specialitate au arătat că, în condiţiile scumpirii imparabile a energiei şi gazelor, varianta de încălzire în sistem centralizat (branşament la reţeaua orăşenească, dublat de montarea repartitoarelor) atenuează cel mai bine efectele creşterii costurilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite