Ai repartitoare? Ghinion! Şeful ANRSC vrea să interzică închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare pe motiv că ar fi neconstituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doru Ciocan, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), vrea să fie interzisă prin lege închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare, pe motiv că „şmecheria“ de a beneficia de căldura venită prin pereţi de la vecini ar fi o încălcare a Constituţiei, în legătură cu care s-au primit numeroase plângeri, scrie Mediafax.

Ideea introducerii unei contribuţii obligatorii pentru căldura furnizată „prin pereţi“ de apartamentul vecin a fost lansată şi în 2003, de un consilier al lui Octav Cozmâncă, ministrului de atunci al Administraţiei Publice.

Doru Ciocan, a declarat că se pune problema interzicerii închiderii repartitoarelor şi că va fi făcut „un studiu“ pentru a se stabili „modul în care se asigură încălzirea în apartamente“, iar ulterior, în funcţie de rezultate, ar putea fi modificată legislaţia în vigoare, inclusiv în sensul obligării proprietarilor să menţină un anumit nivel al temperaturii în locuinţe.

Dreptul la proprietate, mărul discordiei

Întrebat care sunt raţiunile acestei intenţii, Ciocan a spus: „Citiţi articolul 44 din Constituţie. Să-l respectăm! E pe asigurarea confortului oamenilor şi sănătatea clădirilor“.

Articolul din legea fundamentală la care face referire şeful ANRSC are ca obiect dreptul de proprietate privată, care „obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului“.

Solicitat să spună dacă prin interdicţia pe care o doreşte nu se încalcă tocmai dreptul de proprietate privată, Ciocan a fost vehement: „Ce drepturile omului? Sunt apartamente unde stau şapte copii. De ce să se îmbolnăvească copiii de la mucegai? Că ţine caloriferul închis?“.

Întrebat, în eventualitatea că interdicţia va fi literă de lege, dacă vor trebui să ţină caloriferul deschis cei care pleacă de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp, în concediu, de pildă, preşedintele ANRSC a răspuns: „Poţi să pleci şi la Paris, nu contează!“.

„Războiul repartitoarelor“

Perspectiva interdicţiei de a închide caloriferul îi revoltă pe cei care consideră că e dreptul lor să-şi regleze cum doresc nivelul de căldură din apartament, câtă vreme chiar acesta este rolul repartitorului.

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice este instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Instituţia are ca scop reglementarea şi monitorizarea la nivel central a activităţilor din domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice aflate în atribuţiile sale.

Doru Ciocan conduce ANRSC din mai 2012, el fiind anterior consilier judeţean în Bistriţa-Năsăud.

Erori de până la 24%

Zilele trecute Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor a emis un comunicat în care anunţa că repartitoarele nu sunt omologate de către Biroul Român de Metrologie Legală (BRML) şi că acestea au erori de până la 24%. 

„Erorile acestor aparate sunt produse de factori interni (poziţia senzorilor, caracteristica de transfer, etc.) dar şi de factori externi (aproximativ 20 de factori - ex. corpuri învecinate caloriferului, acoperirea anticorozivă a caloriferului, suprafaţa elemenţilor de calorifer, numărul elemenţilor, materialul din care este confecţionat caloriferul, curenţii de aer, debitul agentului termic, etc.), factori variabili, imprevizibili, am putea spune necontrolabili şi cu siguranţă neluaţi în seamă în momentul în care se aplică corecţiile pentru transformarea citirilor repartitorului în cost al încălzirii. 

Corecţiile aplicate citirilor nu sunt certe, unice şi standardizate, ci depind de bunul plac al fiecărei firme producătoare în parte. Metoda de utilizare a citirilor repartitoarelor nu este metrologică, cum obligatoriu ar trebui să fie, pentru că nu se utilizează citirile directe, ci acestea sunt modificate folosind corecţii ce nu ţin cont de factorii interni şi externi ce influenţează citirea, transformându-se în „unităţi de calcul”. Se consideră in mod injust că „unităţile de calcul” sunt proporţionale cu consumul real, consum pe care trebuie să-l achităm ca fiind al nostru“, se arată în comunicatul organizaţiei.

Mai puteţi citi:

Jaful cu repartitorul. Citiţi aici cum vi se fură banii de întreţinere cu acceptul tacit al autorităţilor

Mii de gălăţeni se plâng că de când li s-au montat la calorifere aceste dispozitive, plătesc facturi mult mai mari la întreţinere. Drept urmare, din ce în ce mai multe asociaţii de proprietari reziliază contractelele cu firmele Ista şi Techem, care le-au montat.

Părţile comune aduc facturi-şoc braşovenilor

Zeci de proprietari de apartamente au depus reclamaţii la primărie pentru că s-au trezit taxaţi şi cu 200 de lei, pentru consumul părţilor comune, pe o lună. Locatarii blocurilor în care debranşarea nu este totală sunt „loviţi" în această iarnă de un ordin al ANRSC-ului, privind repartizarea consumului de energie termică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite