Războiul gazelor: România, pregătită în cazul în care Gazprom opreşte furnizarea de gaze naturale către Europa. Cum stau restul statelor din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romgaz este cel mai mare operator de înamagazinare a gazelor naturale din România
Romgaz este cel mai mare operator de înamagazinare a gazelor naturale din România

Rusia oprit furnizarea de gaze naturale către Ucraina, după ce naţionaliştii din ţara vecină au detonat stâlpii care alimentau cu energie peninsula Crimeea, provocând o pană generală de electricitate în teritoriul ocupat de Moscova. Blocajul ar putea duce la întreruperea furnizării de gaze către Europa, dar România stă bine la acest capitol, ţara noastră având în depozite 2,5 miliarde de metri cubi de gaze.

Gazprom a anunţat că Ucraina a primit toată cantitatea de gaze pentru care a plătit, iar grupul rus a oprit furnizarea pentru că ţara nu a achitat încă în avans pentru livrările viitoare.

Rusia reluase furnizarea de gaze către Ucraina cu mai puţin de două luni în urmă, după semnarea unui acord intermediat de Uniunea Europeană care ar fi trebuit să asigure livrările până în luna martie.

Şantajul energetic: curent contra gaze

Concomitent, Rusia ar putea opri livrările de cărbune către Ucraina, ţara fiind dependentă de importuri deoarece minele care alimentează sistemul energetic naţional se află în Donbass, în zona controlată de separatişti.

Activiştii pro-ucraineni au împiedicat până acum lucrările de reparaţie a pilonilor şi cablurilor, iar Crimeea depinde de generatoarele de urgenţă pentru asigurarea unei alimentări minime cu electricitate. În acest moment, Crimeea îşi produce singură doar 50% din necesar, iar, pentru a economisi energie, autorităţile întrerup programat consumatorii pentru a alimenta sistemele care au neapărată nevoie, precum aeroporturile.

România nu are nicio problemă

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a afirmat că tăierea livrărilor nu va afecta România. „Măsura  respectivă nu afectează România. Avem stocuri suficiente, iar importul pe relaţia Isaccea (din Rusia via Ucraina – n.r.) este în funcţiune, pe luna decembrie am stabilit un necesar de import de siguranţă de 3%“, a declarat, miercuri, Havrileţ, pentru „Adevărul“.

Şeful ANRE afirma în data de 10 noiembrie că instituţia pe care o conduce a cerut furnizorilor să înmagazineze 1,7 miliarde de metri cubi, dar - pentru mai multă siguranţă - au fost stocate 2,5 miliarde de metri cubi de gaze, la fel ca anul trecut.

De asemenea, el a afirmat că România stă bine şi în privinţa stocurilor de păcură sau cu privire la nivelul apei din lacurile de acumulare, singura restanţă fiind la huilă.

Europa are depozitele pline în proporţie de 80%

Uniunea Europeană are în acest moment înmagazinate 75,9 miliarde de metri cubi de gaze în depozitele subterane, ceea ce reprezintă 81,3% din totalul capacităţilor disponibile, potrivit datelor furnizate de platforma Gas Infrastructure Europe. Germania are înmagazinate 17,7 miliarde de metri cubi (79% din total), iar Italia urmează în clasament cu 15,6 miliarde de metri cubi (94,3%). 

La aceste cantităţi totale se adaugă cele 16,4 miliarde de metri cubi disponibile în stocurile Naftogaz, compania de petrol şi gaze din Ucraina.

Germania este cel mai mare client al Gazprom, nemţii importând 38,7 miliarde de metri cubi de gaze în anul 2014 din Rusia, potrivit datelor Gazprom Export. Următorul client este Turcia, cu importuri de 27,3 miliarde de metri cubi de gaze, Italia - cu 21,7 miliarde de metri cubi, Marea Britanie - 10 miliarde de metri cubi, Polonia - 9 miliarde de metri cubi şi Franţa - 7 miliarde de metri cubi de gaze.

Vestul Europei şi Turcia reprezintă principalele pieţe de export ale Gazprom, gigantul rus livrând anul trecut 117 miliarde de metri cubi către acestea. România a importat în anul 2014 doar 0,3 miliarde de metri cubi din Rusia, ţara noastră fiind aproape independentă energetic faţă de Rusia.

Uniunea Europeană importă 30% din consumul intern de gaze din Rusia, iar jumătate din această cantitate trece prin Ucraina.

image
image
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite