Războiul forestierilor: şeful Romsilva cere modificarea regulamentului care-l obligă să scumpească lemnul

Războiul forestierilor: şeful Romsilva cere modificarea regulamentului care-l obligă să scumpească lemnul

Forestierii acuză Romsilva că scumpeşte artificial şi nejustificat masa lemnoasă

Singura soluţie pentru ridicarea blocajului de pe piaţa lemnului vizează schimbarea regulamentului de punere pe piaţă a masei lemnoase sau emiterea unei noi reglementări, a declarat, joi, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva, Adam Crăciunescu, într-o conferinţă de presă.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În opinia mea, soluţia este să se facă o nouă reglementare ori să se modifice, prin ordonanţă de urgenţă, articolul 60 din Codul Silvic şi să nu mai fie aprobat acel regulament prin Hotărâre de Guvern“, a explicat Crăciunescu.

„Trebuie să facem din nou un grup de lucru şi - împreună cu Consiliul Concurenţei, cu Ministerul Mediului - să stabilim şi să ne punem de acord, pentru că fiecare a sesizat unele aspecte legate de piaţa lemnului.
Eu zic că asta trebuie să facem, iar Consiliul de Administraţie al Romsilva îşi doreşte acest lucru, pentru că acum suntem în imposibilitatea de a reacţiona“, a spus şeful Romsilva.

Preţurile se „mişcă“ doar o dată pe an

Oficialul a adăugat că „aşteptăm momentul în care putem lua un alt nivel (al preţurilor - n.r.) de piaţă pe care îl putem da jos, dar acest lucru se poate face o singură dată pe an, conform hotărârii de Guvern, înainte de licitaţia principală care se organizează în noiembrie-decembrie“.

Reprezentanţii Ministerul Mediului au solicitat, miercuri, Consiliului de Administraţie al Romsilva să analizeze în continuare toate soluţiile pentru soluţionarea blocajului de pe piaţa lemnului.

„Nu este Romsilva de vină pentru acest blocaj. Regia pune pe piaţă o resursă naturală, proprietate publică a statului, la nişte preţuri pe care le are în baza unei metodologii de calcul şi în baza unei hotărâri de Guvern.
Cred că trebuie mai multă comunicare şi cred că acest regulament, când ne-am sesizat, ar fi trebuit modificat prin HG. Ministerul Mediului trebuia să îşi asume şi să meargă cu modificarea în Guvern, lucru pe care noi l-am solicitat, nu am stat nepăsători la ceea ce se întâmplă.
Eu pot să vă demonstrez că, şi dacă ne permitea noua HG, tot preţurile pieţei se obţineau în condiţiile în care, la 26 de direcţii silvice, creşterea preţului a fost între 10% şi 20%. Concluzia mea este că piaţa pe undeva acceptă aceste preţuri. Dacă greşesc, vom vedea la final de mandat, când voi spune mai multe lucruri“, a spus Crăciunescu.

În 2015 a fost recoltată mai puţină masă lermnoasă

Potrivit datelor prezentate de şeful Romsilva, în 2015 a fost recoltat un volum total de 8,97 milioane metri cubi (mc) masă lemnoasă, mai puţin cu 301.100 mc faţă de programului anual, respectiv aproape 9,3 milioane mc.

Din volumul total recoltat 6,432 milioane mc (72%) s-a realizat prin contracte de vânzare-cumpărare de masă lemnoasă pe picior, 901.300 mc (10%), prin prestări servicii de exploatare, contractate cu operatori economici atestaţi şi 1,637 milioane mc (18%), prin exploatare în regie proprie.

De asemenea, prin licitaţiile şi negocierile organizate s-a oferit masă lemnoasă pe picior în volum de 7,295 milioane mc, din care s-au adjudecat 6,618 milioane mc (91%), iar preţul mediu realizat a fost de 155 lei/mc.

"Chiar în condiţiile nerecoltării întregului volum de masă lemnoasă programat, prin măsurile luate pentru organizarea licitaţiilor, prin transparentizarea procedurilor, dar şi ca o consecinţă a funcţionării Radarului Pădurilor, care a asigurat condiţii pentru mai multă disciplină în piaţa lemnului, Romsilva şi-a realizat indicatorii de profit", a încheiat directorul general al regiei.

Suprafaţa fondului forestier proprietate publică a statului, administrat de Romsilva, a scăzut în 2015 cu 62.356 de hectare, astfel încât, la 31 decembrie 2015, aceasta se ridică la 3.154.661 hectare.

citeste totul despre: