Poşta Română, acuzată că a făcut plăţi ilegale pentru curăţenie şi IT de zeci de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
posta romana mediafax

Poşta Română, companie căreia statul i-a şters recent datoria de 170 de milioane de lei către ANAF, a plătit pe servicii de curăţenie şi servicii IT nu mai puţin de 148 milioane de lei (circa 33 milioane de euro), Curtea de Conturi constatând că aceste contracte au fost încheiate fără respectarea legii.

În controlul efectuat asupra activităţii CN Poşta Română, Curtea de Conturi a constatat o serie de deficienţe, printre care plăţi ilegale pentru acordarea unor bonusuri, cheltuieli neeconomicoase, salarii plătite unor persoane care de fapt lucrau în alte instituţii ale statului, dar şi plata unor servicii de curăţenie şi servicii IT cu încălcarea legii achiziţiilor publice.

„Pentru furnizarea serviciilor de curăţenie şi întreţinere a clădirilor şi instalaţiilor, a serviciilor de telecomunicaţii pentru o perioadă de patru ani, în valoare totală de 148.000 mii lei, precum şi a serviciilor de mentenanţă şi service IT, Compania a organizat procedura de achiziţie şi a încheiat contracte de prestări servicii cu doi agenţi economici, fără a respecta prevederile OUG nr. 34/2006, HG nr. 925/2006 şi ale Ordinului ANRMAP nr. 155/2006”, se arată într-un raport al Curţii de Conturi.

Spre comparaţie, datoria CNPR către ANAF pe care statul a şters-o recent, se ridica la 170 milioane de lei, sumă cu doar 22 milioane de lei mai mare decât plăţile făcute de companie pentru serviciile de curâţenie şi de IT.

Alte nereguli descoperite de auditul Curţii de Conturi privesc acordarea unor bonusuri, contrar prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice (237.000 lei); drepturi salariale pentru persoane care au calitatea de angajaţi ai Companiei, dar care au desfăşurat activităţi în interesul MCSI, fără încheierea unor documente de delegare/detaşare între CNPR şi MCSI.

În ceea ce priveşte cheltuielile „neeconomicoase” descoperite de Curtea de Conturi, acestea privesc realizarea unor tipărituri cu ocazia unor zile festive (35.000 lei); servicii juridice de 579.000 lei, rezultat al încheierii unui contract al cărui obiect s-a suprapus cu atribuţiile Direcţiei juridice şi reglementări; servicii de expertizare şi evaluare în vederea valorificării unui număr de 167 de autovehicule scoase din exploatare şi stocate în perioada 2010-2014, dar fără ca rapoartele/expertizele să fie utilizate efectiv (61.000 lei); servicii pentru organizarea de evenimente în condiţiile în care, prin decizia directorului general al CNPR, obligaţia organizării evenimentului a fost stabilită în sarcina unei comisii constituite din salariaţi ai Companiei. Aceştia au beneficiat de cazare şi masă, cu toate că nu au dus la îndeplinire obligaţiile rezultate din decizia directorului general (26.000 lei); nerespectarea prevederilor contractuale în ceea ce priveşte activitatea de „cash collection” a condus la plata de penalităţi, în perioada 1.01.2014-30.09.2016, în valoare de 34 milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite