Pâinea, legumele şi fructele s-ar putea ieftini cu 10-12%, datorită scăderii la 9% a TVA-ului la lucrări agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un alt obiectiv important pentru autorităţi este reducerea evaziunii fiscale din agricultură, care rămâne la cote foarte înalte, potrivit specialiştilor
Un alt obiectiv important pentru autorităţi este reducerea evaziunii fiscale din agricultură, care rămâne la cote foarte înalte, potrivit specialiştilor

Legumele, fructele şi pâinea ar trebui să se ieftinească cu 10-12%, după ce Guvernul a decis să scadă TVA-ul de la 20% la 9% pentru lucrări agricole, din 1 august, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Guvernul a adoptat, miercuri, aplicarea de la 1 august 2016 a unei cote reduse de TVA de la 20 la 9% pentru livrarea  celor mai importante produse utilizate pentru producţia agricolă, respectiv:  îngrăşăminte, pesticide, seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi pentru prestările de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum sunt: arat, semănat, prăşit, ierbicidat, recoltat, fertilizat, greblat, balotat etc. Repezentanţii agricultorilor spun că măsura i-ar avantaja atât pe producătorii din agricultură, cât şi pe consumatori.

Potrivit unui comunicat emis de Executiv, modificarea are rolul de a crea premisele pentru stimularea persoanelor care desfăşoară activităţi în domeniul agricol, creşterea nivelului de accesibilitate la bunurile/servicii de tipul celor utilizate în sectorul agricol, facilitarea de noi investiţii în agricultură în perioada următoare, derularea în condiţii optime a programelor de investiţii din fondurile europene nerambursabile în sectorul agricol, sustenabilitatea sectorului agricol, în vederea atingerii obiectivelor asumate de România prin Tratatul de Aderare.

„Beneficiile ar trebui să fie la producătorii de cereale, legume, fructe, toţi care folosesc aceste inputuri, pentru că ele au doar această destinaţie. Intenţia este să scadă preţurile. În mod normal, dacă ar respecta toţi legea, ar trebui să se ieftinească cu 10-12% toate produsele în care materia primă vine din sectorul vegetal: legumele, conservele de legume, pâinea şi produsele de panificaţie”, a afirmat Laurenţiu Baciu, pentru News.ro.

Măsura se adresează inputurilor din agricultură, necesare pentru producţia agricolă, cum ar fi seminţele, îngrăşămintele, pesticidele şi alte produse necesare însămânţării sau cultivării plantelor în agricultură. „Nu era corect să produci furaje cu 24% şi să vinzi carnea cu 9%”, a comentat preşedintele LAPAR.

Baciu susţine că măsura anunţată de premier a fost propunerea LAPAR şi consideră că guvernul „s-a mişcat surprinzător de repede”. Anunţul Executivului a venit la numai câteva săptămâni după ce asociaţia a propus proiectul.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Emil Dumitru, spune că reducerea TVA-ului la prestările de servicii poate fi un lucru bun dacă ar veni la pachet cu un mecanism simplificat de rambursare a TVA. „Este o idee foarte bună. Numai că marea noastră problemă în agricultură este vestita taxare inversă, în care fermierii români, din păcate, aşteaptă rambursările de TVA atunci când vin la intervale de timp destul de lungi”, a spus Dumitru, pentru News.ro.

Un alt obiectiv important pentru autorităţi este reducerea evaziunii fiscale din agricultură,  care rămâne la cote foarte înalte, potrivit specialiştilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite