Afaceriştii americani şi nemţi, îngrijoraţi de modificările de politică fiscală anunţate de Cabinetul Tudose
0Reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham) şi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) au avertizat că noul program de guvernare va produce grave turbulenţe mediului economic, periclitând România ca amplasament investiţional.
„Atât eventuala adoptare rapidă, fără consultări şi evaluări de impact, cât şi potenţialul impact economic al măsurilor propuse, generează dezechilibre macroeconomice greu de recuperat şi izolează România din punct de vedere investiţional”, au informat reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham România).
În opinia mediului de afaceri americani, „acest debut al noului Cabinet, care înainte de preluarea efectivă a mandatului a anunţat o serie de măsuri suplimentare cu impact economic major, trimite un semnal negativ către comunitatea de afaceri şi potenţialii investitori”.
Astfel, cu privire la înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri începând cu 1 ianuarie 2018, reprezentanţii AmCham spun că această măsură este inoportună şi ar face din România „singura ţară membră a Uniunii Europene care ar aplica acest tip de impozitare pentru toate categoriile de contribuabili”.
„Un asemenea mecanism se aplică în general ca o procedură de simplificare fiscală pentru microintreprinderi şi IMM-uri. Mai mult, măsura propusă contravine noi directive europene în dezbatere publică, Common Consolidated Corporate Tax Base – CCCTB, plasând astfel România în afara tendinţelor nucleului dur al UE”, subliniază oamenii de afaceri.
Introducerea impozitului pe venitul global nu este fezabilă
În ce priveşte introducerea impozitului pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice, AmCham reiterează că „un astfel de mecanism nu este absolut deloc fezabil în prezent”.
„Situaţia precară a infrastructurii informatice a ANAF, atât la nivel de hardware, cat şi software, face imposibilă implementarea şi aplicabilitatea acestui tip de impozitare. Orice schimbare de asemenea anvergură implică pregătiri de durată şi investiţii masive în infrastructura informatică, educarea specialiştilor şi a tuturor contribuabililor”, precizează oamenii de afaceri ăn comunicatul remis presei.
Potrivit acestuia, toate procesele şi sistemele informatice din structura ANAF sunt în acest moment construite pe baza cotei unice, în conformitate cu programul de modernizare al ANAF agreat şi finanţat de către Banca Mondială. „O asemenea modificare ar conduce la irosirea proiectelor efectuate până în prezent şi la adăugarea unor investiţii semnificative care necesită resurse bugetare”, se arată în document.
Contribuabilii vor migra din cauza taxei de solidaritate
Referitor la transferul obligaţiilor de plată a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, AmCham consideră că la acest moment este o măsură care induce o lipsă de transparenţă şi claritate atât pentru ambele categorii de contribuabili. Corelat cu obligativitatea companiilor de a creşte veniturile salariale, o astfel de măsură are un impact financiar greu de estimat atât pentru angajat cât şi pentru angajator.
Legat de taxa de solidaritate, care este în vigoare doar în câteva state europene, oamenii de afaceri americani apreciază că aceasta nu va avea impactul scontat, un astfel de impozit nefăcând decât să introducă distorsiuni în managementul fiscal la nivelul persoanelor fizice. „Între efecte ne putem aştepta inclusiv la migrarea contribuabililor către ţări cu sisteme fiscale mai favorabile”, susţine AmCham.
Modificarea redevenţelor ar trebui discutată cu mediul de afaceri
Cu privire la redevenţele petroliere pentru profiturile suplimentare, investitorii americani avertizează că, având în vedere rolul strategic al domeniului energetic pentru România, o astfel de modificare trebuie să fie precedată de o largă consultare cu toţi operatorii implicaţi şi trebuie aliniată cu strategiile în domeniu asumate de Romania, luând în considerare toate aspectele fiscale care sunt în discuţie de mai mulţi ani.
„Având în vedere aceste paliere de discuţii strategice, se impune ca o asemenea măsură să fie discutată în termeni rezonabili de timp cu mediul de afaceri”, notează investitorii.
Eliminarea Pilonului II ar crea un precedent periculos
În ceea ce priveşte eliminarea pilonului II de pensii, vehiculată joi de noul ministru de finanţe şi apoi infirmată de premier, oamenii de afaceri americani consideră că s-ar crea „un precedent periculos de interferenţă a Guvernului în zona privată, ce aduce României prejudicii economice, financiare, de imagine şi încredere, în mod special la nivelul pieţei de capital într-un moment critic pentru dezvoltarea acesteia”.
„Nu în ultimul rând, considerăm că este o practică care nu îşi are locul într-o economie de piaţă, întrucât aduce atingere dreptului fundamental de proprietate privată”, au comentat investitorii, exprimându-şi întreaga deschidere pentru dialog şi consultări între mediul public şi privat, „necesare pentru adoptarea celor mai potrivite şi sustenabile politici publice pentru Romania”.
AHK România îngrijorată de noile modificări fiscale
La rândul lor, oamenii de afaceri germani, consideră că noul Guvern a anunţat modificări fiscale îndreptate împotriva mediului de afaceri, „care constituie un real pericol pentru stabilitatea şi predictibilitatea politicilor economice”.
„Modelul fiscal propus este dăunător pentru România şi defavorizează toate companiile, fie ele naţionale sau multinaţionale, ducând la pierderea atractivităţii amplasamentului investiţional pentru companiile germane. Măsurile anunţate vor avea efecte negative directe nu doar asupra companiilor, ci şi asupra populaţiei României. Pe termen mediu aceste măsuri ar putea duce la reducerea locurilor de muncă şi a investiţiilor, ceea ce va atrage după sine alte consecinţe negative, de exemplu exodul forţei de muncă bine calificate, o tendinţa de pe urma căreia România suferă deja”, avertizează AHK România.
În opinia oamenilor de afaceri germani, a face o deosebire între companiile româneşti şi cele străine sau multinaţionale este „o eroare şi nu este în avantajul nimănui”.
„Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active în România. Acestea sunt astfel un important angajator, care în ultimii ani a contribuit decisiv la crearea şi asigurarea de locuri de muncă în România. Germania este, prin schimburile comerciale de peste 26 mld. euro (peste 20% din comerţul exterior al României), cel mai important partener comercial şi economic al României”, au completat oamenii de afaceri germani.
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este cea mai reprezentativă asociaţie profesională de afaceri, înfiinţată în anul 1993 de un grup de companii americane, dar care reuneşte în prezent peste 400 de companii americane, internaţionale şi locale. Acestea au cumulat investiţii totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 250.000 de locuri de muncă.
Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de Comerţ bilaterală din România. Înfiinţată în septembrie 2002, AHK România numără în prezent peste 550 de firme membre. Prin serviciile pe care le oferă şi evenimentele pe care organizează, AHK România susţine firmele germane la intrarea lor pe piaţa românească şi, în egală măsură, este un partener competent pentru companiile româneşti interesate de piaţa germană. AHK România se implică activ în implementarea sistemului de învăţământ dual după model german şi oferă o platformă GreenTech şi o Curte de Arbitraj proprie.