Nicoleta Radu-Neacşu, PAID: Un cutremur similar cu cel din '77 ar distruge 50.000 de locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cutremurele se numără, alături de inundaţii şi alunecări de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusă cel mai mult România. Zonele urbane ar fi cele mai afectate în cazul unui astfel de dezastru natural, iar majoritatea experţilor în domeniu susţin că efectele unui eventual seism ar fi devastatoare.

În Romania există 8,5 milioane de locuinţe, potrivit datelor oficiale, iar capacitatea societăţilor de asigurare a fost deseori pusă la îndoială de a face faţă unui astfel de eveniment. Directorul general al Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID), Nicoleta Radu-Neacşu, a răspuns întrebărilor wall-street.ro despre capacitatea financiară a pieţei şi consecinţele unui cutremur similar cu cel din '77.

Wall-Street.ro: La finele lunii octombrie erau în vigoare aproximativ 1,5 milioane de poliţă PAD. În cât timp ar putea fi gestionate un milion de dosare de daună apărute după un dezastru natural?

Nicoleta Radu-Neacşu: Statistic vorbind, este aproape imposibil să existe un număr atât de mare de dosare la un singur eveniment. Dacă la cutremurul din 1977 se pare că au fost 33.000 de locuinţe distruse, la un eveniment similar care ar avea loc acum, ar putea fi vorba de maxim 50.000 de daune, iar asta raportat la portofoliul nostru actual. Evident, nici 50.000 de dosare nu e puţin! Conform legii, aceste dosare sunt instrumentate de către societăţile de asigurare care emit poliţele. Singurele poliţe pe care le emitem noi în mod direct şi, în consecinţă, trebuie să fie instrumentate de noi, sunt daunele aferente poliţelor emise pentru persoanelor asistate social, iar în această situaţie ar fi 800-1.200 dosare.

Citeşte pe wall-street.ro continuarea interviului 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite