Necesitatea unei viziuni reale asupra viitorului sectorului gazier şi nu obişnuita declaraţie de intenţie şi a viziunii din sertar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se impune în ceasul al doisprezecelea să construim o viziune, o imagine clară despre viitorul pe care căutăm să-l creem în activitatea gazieră. Aceasta nu se poate face fără o întoarcere la noţiunile de bază, fără întoarcerea la realităţile pe care nu le ştim sau nu vrem să auzim de ele, fără înţelegerea lucrurilor mărunte care pot face cu adevărat ca acest sector să funcţioneze.

Alături de recunoaşterea realităţii curente, se impune şi împărtăşirea unei imagini unitare, despre viitor de către membri sectorului indiferent dacă vorbim de instituţii, firme sau consumatori. Dar, împărtăşirea unei imagini nu se poate realiza la comandă, împărtăşirea viziunii nu se face prin luarea la cunoştinţă a unui Proiect de ţară, de luarea la cunoştinţă a unei Declaraţii a Preşedintelui ANRE, a Ministrului Energiei, a Primului Ministru sau a Preşedintelui ţării, viziunea se construieşte împreună cu participanţii la piaţă, cu consumatorii, cu angajaţii instituţiilor şi a societăţilor care activează în piaţa gazelor. Toţi aceştia trebuie, nu doar să o cunoască şi să accepte viziunea, ci să o corecteze, să o aprecieze şi să simtă că le aparţine, chiar să creadă în ea.

Sectorul gazelor naturale nu se poate restructura pe fondul dezbinării existente în prezent şi nu se poate dezvolta în lipsa unor ţeluri, valori şi misiuni profund împărtăşite de conducătorii şi angajaţii, firmelor şi instituţiilor din sector.

Chiar dacă angajaţii acestui sector sunt în mare parte plafonaţi la nivelul salarii – concedii (aspect care se datorează angajării şi promovării, în general de către şefi, pe baze politice sau de cumetrie”), nu aceasta este faţa adevăraţilor gazişti. Majoritatea vor mai mult, dar au fost constrânşi să-şi înece speranţele, au fost forţaţi să-şi întipărească în minte: nu putem schimba nimic”.

Apreciez că majoritatea gaziştilor (chiar şi cei angajaţi pe diversele valuri electorale) îşi doresc în interiorul lor sincer urmărirea unui ţel. Adesea le lipseşte curajul de a se uita la ei înşişi, dar mai ales imboldul de a-şi etala viziunile personale, a le pune la un loc cu ale celorlalţi şi a extrage acele viziuni, comune, realiste şi sustenabile, împărtăşite de cât mai mulţi gazişti.

Avem cu toţii nevoie de o imagine despre viitorul gazului, imagine pe care ar trebui să avem puterea şi curajul să o influenţăm, dar şi să ne o asumăm o dată conturată ca fiind imaginea noastră, a gaziştilor. Această imagine este singura care chiar poate să schimbe realitatea crudă din jurul nostru şi să înlocuiască CONFORMAREA pe care o cer actualii lideri cu ANGAJAREA devotată ţelului nostru şi nu al unui Ministru, Preşedinte de instituţie, Director etc.

Consider că exprimarea viziunii pe care o au gaziştii, de la nivel de muncitor la şef, este calea care poate să permită reuniunea viziunii majorităţii gaziştilor, o viziune comună, pragmatică, care să permită atingerea dorinţelor acţionarilor, consumatorilor şi angajaţilor deopotrivă.

Cred că este timpul ca să încetăm să ne evidenţiem fiecare pe noi înşine şi de a intra într-un dialog  sincer şi real, cu scopul de a descoperi înţelesuri ascunse chiar foarte adânc în fiecare dintre noi. Această situaţie ar permite, dezvoltarea capacităţilor de a spune adevărul despre minciunile care ne înconjoară şi de a redeveni inventivi şi creativi, singurul mod care permite dezvoltarea sectorului gazier.

Viziunile actuale din sectorul gazelor naturale, sunt în esenţă, favorabile mediocrităţii

Material preluat de pe siteul www.inteligentenergy.ro 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite