Ministrul Turismului, precizări despre restricţiile aduse pentru Booking şi Airbnb prin noua Lege a Turismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Booking FOTO 123 RF

Ministrul Turismului Bogdan Trif a clarificat miercuri o serie de modificări pe care le aduce Guvernul la Legea Turismului şi care conţin o serie de reguli şi restricţii în privinţa închirierii spaţiilor de cazare prin site-uri sau platforme online precum Booking sau Airbnb.

Bogdan Trif susţine că nu este vorba despre interzicerea platformelor online, ci de o licenţiere la Ministerul Turismului pentru proprietarii de unităţi turistice care vor să închirieze prin intermediul platformelor online.

„Nici vorbă să interzicem platformele online. Dimpotrivă. Vrem să oferteze prin aceste platforme doar cei care deţin unităţi licenţiate la MT sau, dacă sunt persoane fizice, să se înregistreze la autoritatea publică locală, online, fără niciun fel de cost. În acest moment, nu avem o evidenţă a unităţilor de cazare oferite prin platformele online. Consider că autorităţile statului trebuie să ştie care locuinţe sunt închiriate în acest mod”, a declarat Bogdan Trif, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, după înregistrare, unităţile de cazare vor fi verificate. „Vrem să ne asigurăm de calitatea serviciilor şi că sunt respectate condiţiile de igienă şi siguranţă a turiştilor”, a mai spus ministrul Turismului.

Modificările aduse Legii turismului de către Guvern conţin o serie de reguli şi restricţii în privinţa închirierii spaţiilor de cazare prin site-uri sau platforme online precum Booking sau Airbnb. Printre acestea se regăsesc: controalele de tip Mistery guest, descentralizare, prin care  autorităţile locale primesc competenţe pentru clasificarea unităților de cazare sau obligativitatea site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neînregistrate sau neclasificate.

Legat de aceste modificări, economistul Cristian Păun, profesor la ASE, consideră că este o nouă lovitură dată firmelor de intermediere care deţin platforme online.

Proiectul a fost deja adoptat tacit de Senat, legea urmând să fie trimisă Camerei Deputaţilor spre aprobare, ca for decizional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite