Ministrul Comunicaţiilor, reacţie tăioasă la adresa şefului Telekom, după ce compania a anunţat o posibilă neparticipare la licitaţia 5G
0Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, reacţionează tăios la adresa şefului Telekom România, după ce acesta a anunţat că societatea ia în calcul neparticiparea la licitaţiile pentru închirierea benzilor de frecvenţă 5G, din cauza Ordonanţei 114.
CEO-ul grupului Telekom România, Miroslav Majoros, a anunţat vineri că grupul analizează varianta neparticipării la licitaţia 5G, programată în a doua parte a acestui an, din cauza condiţiilor care derivă din aplicarea prevederilor OUG 114/2018. „Noi facem business, nu caritate. Condiţiile care derivă din aplicarea prevederilor OUG 114/2018 nu sunt acceptabile şi analizăm serios varianta neparticipării la procedura de atribuire, care va fi organizată de autoritatea de reglementare din domeniu în a doua parte a acestui an”, a spus Majoros, citat de profit.ro.
Luni, ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, a venit cu o replică pentru Majoros, cerându-i acestuia să vină cu o rectificare a acestor declaraţii şi recomanându-i şefului Telekom România „să fie mult mai riguros în poziţiile publice”.
„Mă surprinde lipsa de rigoare a CEO-ului unuia dintre cei mai importanţi operatori telecom din România şi în egală măsură mă îngrijorează având în vedere că statul român deţine 46% din acţiunile acestei companii. Domnul Miroslav Majoros, în poziţia publică exprimată vineri, 22.02.2019, prin care a explicat impactul colectării tarifului de monitorizare asupra cifrei de afaceri, a făcut declaraţii eronate, făcând abstracţie în mod vădit de prevederile OUG 111/2011 privind aceste aspecte, nemodificate de altfel, prin OUG 114/2018, care oferă posibilitatea operatorilor de a solicita, în vederea determinării tarifului de monitorizare, luarea în considerare a veniturilor rezultate exclusiv din furnizarea de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice, în locul cifrei de afaceri totale.
Certificarea acestor venituri se va realiza de către un auditor independent sau de către un expert contabil autorizat potrivit legii, în condiţiile stabilite de ANCOM. Fapt pentru care, exemple precum activităţi hoteliere sau alte activităţi comerciale ce s-au vrut a fi relevante în transpunerea punctului dumnealui de vedere referitor la calculul şi impactul tarifului de monitorizare raportat la cifra de afaceri sunt cu atât mai nepotrivite şi neconforme cu realitatea.
Am solicitat conducerii Telekom Communications să revină cu o rectificare în linia prevederilor legale existente, însă acest lucru nu s-a întâmplat până-n prezent. Prin urmare, pentru buna informare a opiniei publice fac eu această rectificare atât de necesară.
Îi recomand CEO-ului Telekom să fie mult mai riguros în poziţiile publice, mai cu seamă atunci când hotărăşte destinul unei companii în care statul român deţine un important pachet de acţiuni”, spune ministrul Comunicaţiilor.
Bugetul din acest an include venituri excepţionale de 2,1 miliarde lei din închirierea benzilor de frecvenţă 5G, un nivelul semnificativ superior, conform Consiliului Fiscal, al veniturilor preconizate comparativ cu cel avut în vedere în varianta iniţială a bugetului aferent anului anterior (care evalua aceste venituri la 1,3 miliarde lei).