Ministerul Energiei vrea să revitalizeze activitatea minieră. Deocamdată se fac concedieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce ani la rând s-au întrecut în idei privind limitarea mineritului, în mare parte din cauza noxelor rezultate din arderea cărbunilor şi a vechimii minelor, politicienii caută acum soluţii pentru „revitalizarea” acestui sector. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a spus că e nevoie de investiţii importante în tehnologie. Deocamdată, se fac concedieri.

Aflat vineri într-o vizită la Sucursala Electrocentrale Işalniţa a Complexul Energetic Oltenia, Toma Petcu a declarat că ministerul doreşte revitalizarea activităţii miniere prin investiţii "importante", mai ales în schimbarea tehnologiei de extracţie.

Precizând că, exceptând actualul program de închidere a minelor deja stabilit, nu se mai închide nicio mină, Petcu a menţionat că a fost întocmit un plan de reorganizare şi revitalizare a mineritului în Valea Jiului şi la Mintia şi Paroşeni.

"Ne-am axat în această perioadă şi am reuşit împreună cu domnul secretar de stat Vişan să punem pe masa premierului un plan de reorganizare şi revitalizare a activităţii de minerit în Valea Jiului, dar şi în zona de producţie pentru Mintia şi Paroşeni. (...) În afară de ceea s-a stabilit prin programul de închidere, nu stabilim să închidem nicio mină, ba din contră, printr-un program pe care l-a scris dl. Vişan împreună cu toată echipa de specialişti de la Ministerul Energiei, dar şi specialişti de la INSEMEX şi Universitatea din Petroşani, dorim să revitalizăm această activitate minieră, printr-o investiţie foarte importantă în zona de minerit şi mai ales în schimbarea tehnologiei de extracţie", a declarat Petcu, citat de agerpres.ro.

Ministrul Energiei a vizitat vineri Sucursala Electrocentrale Işalniţa a Complexul Energetic Oltenia, unde a fost realizată o investiţie în valoare de 25 de milioane de lei, pentru modernizarea blocului energetic numărul 7.

   

Concedieri masive în sectorul minier

   

Un val de concedieri colective va afecta judeţul Hunedoara în următoarele luni: din industria minieră vor pleca, până la sfârşitul anului aproape 1.500 de salariaţi.

Valul de disponibilizări din judeţul Hunedoara va cuprinde Complexul Energetic Hunedoara, cu minele Lonea şi Lupeni şi termocentralele Mintia şi Paroşeni, de unde vor fi concediaţi până la sfârşitul anului circa 1.000 de muncitori, în două etape potrivit lui Nicolae Fara, şi Societatea Naţională de Închideri de Mine din Valea Jiului, cu unităţile miniere Paroşeni şi Uricani, de unde vor pleca în acest an circa 400 de angajaţi.

Persoanele disponibilizate vor primi salarii compensatorii, ajutoare de şomaj şi venituri în completare, în funcţie de prevederile stabilite în contractul de muncă. În oraşele Văii Jiului, cele mai afectate de disponiblizări şi de lipsa investiţiilor mari, foştii salariaţi vor avea însă mai puţine şanse de a-şi găsi noi locuri de muncă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite