Ministerul Energiei: Presiunile Fondului Proprietatea privind Hidroelectrica blochează activitatea companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de resort aduce grave acuzaţii Fondului Proprietatea, spunând că presiunile pe care le face constant în ultimul timp în legătură cu Hidroelectrica sunt „fără fundament legal şi real” şi pot duce la blocarea activităţii companiei. „FP face deliberat sau nu o confuzie între Consiliul de Supreveghere şi Consiliul de Administraţie”, susţin oficialii.

„Reacţia (...) Fondului Proprietatea (FP) se înscrie în politica utilizată tot mai frecvent în ultima perioadă pentru decredibilizarea acţiunilor Ministerului Energiei prin publicarea unor concluzii şi “îngrijorări” fără fundament legal şi real. Dincolo de aceste episoade prin care se încearcă inocularea în rândul opiniei publice a unei percepţii eronate faţă de autoritatea în domeniul energiei, ne alarmează atitudinea distructivă a reprezentanţilor FP în Consiliile de Administraţie (CA) sau Consiliile de Supraveghere (CS) ale societăţilor la care FP deţine participaţii minoritare alături de statul român. Această situaţie este de natură să îngreuneze sau chiar să blocheze activitatea companiilor, cum se întâmplă în mod special şi repetat la Hidroelectrica”, a informat ministerul.

Potrivit instituţiei, reprezentantul FP la Hidroelectrica a pus compania de mai multe ori în situaţii dificile, fie prin blocarea activităţii CS prin condiţionarea prezenţei la şedinţe şi a votului acţionarului minoritar de schimbarea ordinii de zi şi votarea anumitor puncte conform solicitărilor sale, fie rin împiedicarea numirii conducerii Hidroelectrica prin demisia reprezentantul numit de FP în CS. „Astfel, Hidroelectrica a înregistrat o situaţie fără precedent: funcţionarea timp de câteva zile fără for de conducere. Interesant este că, ulterior acestei situaţii, pe care Ministerul Energiei a gestionat-o dincolo de comportamentul FP, FP a propus ca membru în CS acelaşi reprezentant demisionar”, precizează ministerul.

În plus, „după toate eforturile depuse de Ministerul Energiei pentru asigurarea conducerii Hidroelectrica, FP a început boicotarea acesteia prin contestarea înregistrării Directoratului Hidroelectrica la Registrul Comerţului, fiind nemulţumiţi că aceste funcţii nu au fost preluate de persoane agreate de FP”, susţine ministerul, precizând că această acţiune pune în dificultate nu doar activitatea companiei, dar şi salariaţii Hidroelectrica.

   

„FP confundă Consiliul de Admiistraţie cu Consiliul de Supraveghere”

Cât priveşte cel mai recent impuls de presiune publică privind propunerea ME de contracte de mandat, ministerul precizează că acesta este „complet neîntemeiat şi denotă, în cel mai bun caz, o necunoaştere a legislaţiei în vigoare de către reprezentantul FP”.

Potrivit oficialilor, toate clauzele legate de neconcurenţă şi conflict de interese se regăsesc în forma de contract propusă de Ministerul Energiei. În plus, acestea se completează cu legislaţia din România care reglementează absolut toate aspectele la care face referire FP.

„Clauzele care sunt menţionate ca fiind eliminate sunt strict cele care ţin de conducerea societăţii şi nu de supravegherea acesteia, ştiut fiind faptul că raţiunea CS este de a supraveghea şi controla Directoratul. În acest sens, redăm prevederile art. 1539  din Legea Societăţilor Comerciale: „Consiliului de Supraveghere nu îi pot fi delegate atribuţii de conducere a societăţii”. Aceste atribuţii îi revin exclusiv Directoratului (art.1531 ).

În acest context, considerăm că FP face deliberat sau nu o confuzie între Consiliul de Supreveghere şi Consiliul de Administraţie. Această confuzie apare inclusiv în referirile FP la „decizia de afaceri” care, în cazul sistemului de administrare dualist, este preponderent apanajul Directoratului”, a infrmat vineri Ministerul Energiei.

  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite