Ministerul Energiei va încasa 1,57 miliarde de lei din dividendele aferente anului 2015. Jumătate din sumă provine de la Romgaz, Petrom nu dă nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile din portofoliul Ministerului Energiei au repartizat dividende în valoare totală de 2,21 miliarde de lei aferente rezultatelor financiare ale anului 2015, statul urmând să primească o sumă de 1,57 miliarde de lei, restul fiind cuvenit celorlalţi acţionari, potrivit informaţiilor din „Raportul privind guvernanţa corporativă pe anul 2015“.

Cea mai mare parte a dividendelor, respectiv 728 de milioane de lei, o reprezintă sume provenite de la Romgaz, companie care oferă în total dividende în valoare de 1,04 miliarde de lei aferente profitului net de 1,194 miliarde de lei de anul trecut.

Pe poziţia a doua se află Hidroelectrica, care cotizează la stat 540 de milioane de lei, din totalul sumei de 675 de milioane de lei alocată pentru drept dividende. Profitul net al companiei s-a ridicat la 899 de milioane de lei anul trecut.

Podiumul este completat de Electrica, de la care statul colectează 145 de milioane de lei din cele 291 de milioane de lei alocate ca dividende pentru acţionari. 

Alte sume importante provin de la Nuclearelectrica (82 de milioane de lei), Societatea pentru Administrarea Participaţiilor din Energie (39 de milioane de lei) şi Conpet (37 de milioane de lei). 

Privaţii nu împart profitul cu statul

Statul nu primeşte nimic de la Petrom, care a raportat o pierdere de 630 de milioane de lei anul trecut din cauza scăderii cotaţiilor ţiţeiului pe bursele internaţionale. De asemenea, nici GdF SUEZ nu oferă dividende, deşi a raportat un câştig net de 371 de milioane de lei şi nici societăţile din grupul E.ON, respectiv E.ON Energie România (profit net 111 milioane de lei) şi E.ON Distribuţie (profit net 260 de milioane). Nici Rompetrol Rafinare nu oferă dividende, deşi a realizat un câştig net de 84,2 milioane lei.

Elcen, situaţie problematică

În fine, nici societatea de stat Electrocentrale Bucureşti, care a realizat un profit net de 107,5 milioane de lei. Compania are o situaţie financiară delicată, având de recuperat 3,6 miliarde de lei de la RADET pentru energia termică neachitată, dar şi datorii de peste 2 miliarde de lei, din care datorii către bugetul statului în valoare de 850 de milioane de lei, datorii către bănci de 571 milioane de lei şi restanţe de peste 300 de milioane de lei către Romgaz, pentru gazele utilizate.

Dezastru la resurse naturale

Complexul Energetic Oltenia a înregistrat o pierdere netă de 960 de milioane de lei, în vreme ce Complexul Energetic Hunedoara a scos un rezultat negativ de 906 milioane de lei. De asemenea, Compania Naţională a Uraniului a consemnat o pierdere de 148 de milioane de lei.

Anterior, pentru anul 2014, dividendele cuvenite statului român din participaţiile sale din energie s-au ridicat la 1,606 miliarde de lei, pentru anul 2013 au fost de 1,48 miliarde de lei, iar pentru 2012 s-au ridicat 1,34 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite