Medicii veterinari, monopol pe farmacii. Avertisment: 40% din piaţă va dispărea. Interdicţii pentru proprietarii de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu pisica la veterinar

Peste 40% din farmaciile şi cabinetele veterinare din România s-ar putea închide, dacă o lege care le oferă medicilor veterinari monopol asupra pieţei va intra în vigoare.

Deputatul PSD Alexandru Stănescu, deputatul PNL Adrian Oroş, care este şi ministru al Agriculturii, dar şi medic veterinar, alături de alţi parlamentari din PSD, USR şi UDMR au elaborat un proiect de lege prin care favorizează medicii veterinari pe piaţa farmaciilor şi cabinetelor veterinare şi la tratamentul animalelor. Iniţiatorii afirmă că astfel vor „rezolva” problema patronilor nonveterinari care operează cabinete veterinare, care ar afecta independenţa medicilor veterinari angajaţi. Proiectul a fost adoptat marţi de Camera Deputaţilor, for decizional, şi va intra în vigoare dacă va fi promulgat de preşedinte.

Principala schimbare adusă de proiect este faptul că medicii veterinari sau medicii veterinari asociaţi trebuie să deţină acţionariatul majoritar în cadrul unei farmacii veterinare, precum şi majoritatea voturilor în cadrul Adunării generale a unităţii. Excepţie fac unităţile medicale-veterinare care aparţin universităţilor cu facultăţi de medicină veterinară şi laboratoarele medical-veterinare private.

Asociaţia Farmaciilor Veterinare avertizează că modificarea privind structura acţionariatului farmaciilor veterinare reprezintă o distorsionare şi o încălcare a libertăţii economice şi reprezintă o încălcare evidentă a Constituţiei şi a normelor europene.

Totodată, proiectul prevede că activitatea din cadrul farmaciilor veterinare şi a punctelor farmaceutice veterinare se va desfăşura exclusiv în prezenţa unui medic veterinar. Dacă acest lucru nu este respectat, prima abatere se sancţionează cu avertisment, a doua abatere constatată în maximum şase luni de la prima constatare, cu amendă de la 3.000 la 5.000 lei, iar o nouă abatere în maximum şase luni de la a doua constatare se sancţionează cu amendă de 10.000 lei şi cu suspendarea activităţii pentru o perioadă de 3 luni. 

Tehnicienii şi asistenţii veterinari nu vor avea dreptul să examineze, să pună diagnostic şi să trateze animalele.

În plus, se vor putea comercializa cu amănuntul doar produsele medicinale veterinare pe care medicii veterinari le folosesc în actul medical. Este limitată şi comercializarea cu amănuntul online, care va fi permisă doar în cazul produselor medicinale veterinare care se eliberează fără prescripţie medicală-veterinară şi numai de către farmaciile şi punctele farmaceutice veterinare care sunt autorizate/înregistrate sanitar veterinar.

Modificările „sunt susceptibile să distorsioneze mediul concurenţial prin instituirea unui monopol legal în ceea ce priveşte comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare”, mai arată Asociaţia Farmaciilor Veterinare.

Totodată, proprietarii de animale nu îşi vor putea trata singure animalele. Ei pot administra produse medicinale prescrise de către un medic veterinar doar dacă nu este necesară administrarea lor exclusiv de către acesta. Însă administrarea produselor medicinale se face doar de către medicul veterinar cu drept de liberă practică sau de către asistent sau tehnician, după prescrierea şi sub supravegherea sau sub responsabilitatea medicului.

Asociaţia Farmaciilor Veterinare afirmă că dacă proiectul va fi adoptat în varianta actuală, noua lege va duce la un „blocaj în distribuţia de medicamente, prin închiderea imediată a mai mult de 40% din farmaciile veterinare, precum şi prin interzicerea vânzărilor online pentru produsele veterinare de bază”.

„Adoptarea legii va avea un puternic impact negativ asupra industriei farma veterinare, asupra producătorilor industriali din zootehnie, cât mai ales asupra micilor ferme care vor avea dificultăţi majore în asigurarea sănătăţii şi tratamentului animalelor. O situaţie mai mult decât critică se va regăsi în domeniul oieritului, unde accesul la tratamentul animalelor va deveni imposibil. Legea va pune proprietarii animalelor de companie în imposibilitatea de a asigura tratamentul acestora, mai ales în condiţiile pandemiei”, arată Asociaţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite