Marfin Bank România ar putea fi preluată de fondul de investiţii AnaCap. Săptămâna trecută aceasta a preluat depozitele Bank of Cyprus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marfin Bank România nu s-a confruntat cu retrageri masive după preluarea depozitelor de la Bank of Cyprus
Marfin Bank România nu s-a confruntat cu retrageri masive după preluarea depozitelor de la Bank of Cyprus

Fondul britanic de investiţii AnaCap negociază preluarea Marfin Bank România, filială a Cyprus Popular Bank, instituţie aflată în lichidare, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Marfin Bank România a preluat săptămâna trecută de la sucursala locală a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane euro şi active brute de 82 de milioane euro. Tranzacţia a fost singura soluţie acceptată de Banca Centrală a Ciprului pentru a transfera depozitele sub jurisdicţie românească, astfel încât să nu se aplice tăierile convenite cu FMI şi UE.

Marfin România a fost capitalizată de Cipru cu 20 de milioane euro, pentru ca indicatorii prudenţiali să rămână la un nivel ridicat.

Nu au fost retrageri semnificative

Prin transferul de săptămâna trecută, banca şi-a mai completat resursele interne, întrucât pierduse în ultima lună, de la declanşarea crizei din Cipru, depozite de circa 100 de milioane de euro.

În ciuda unor aşteptări, fireşti, ca depozitele transferate de la sucursala Bank of Cyprus să fie retrase rapid, Marfin nu s-a confruntat cu un ieşiri semnificative.

Peste 70% dintre depozitele de la Bank of Cyprus depăşeau pragul de garantare de 100.000 de euro. Potrivit unor surse bancare, un singur deponent deţine circa o treime din totalul depozitelor transferate.

Astfel, despăgubirile maxime pe care Fondul de Garantare al Depozitelor din România ar fi fost obligat să le acopere s-ar fi cifrat la 30 - 35 de milioane euro.

AnaCap a încercat preluarea Băncii Carpatica

AnaCap nu este la prima încercare de a intra pe piaţa locală, de-a lungul timpului prospectând diverse instituţii de credit, iar în cazul Băncii Carpatica a ajuns la negocieri avansate, însă oferta depusă de britanici nu l-a convins pe principalul acţionar al băncii din Sibiu, Ilie Carabulea.

Fondul AnaCap a fost înfiinţat în 2005 de către doi foşti directori ai filialei GMAC din Marea Britanie. Acum a ajuns la active de 1,7 miliarde de euro.

AnaCap deţine mai multe instituţii de credit, inclusiv Equa Bank din Cehia, precum şi companii de servicii financiare şi consultanţă pentru finanţare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite