Lovitură dură pentru intermediarii Gazprom: furnizorii de gaze naturale din România vor fi obligaţi din 2015 să vândă pe bursa de profil, inclusiv importatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România importă gaze de la doi intermediari agreaţi de Gazprom  FOTO Reuters
România importă gaze de la doi intermediari agreaţi de Gazprom  FOTO Reuters

Furnizorii de gaze naturale vor fi obligaţi să vândă pe bursă o parte din gaze, obligaţia fiind valabilă inclusiv pentru gazul natural care se importă, potrivit unei decizii de astăzi a Guvernului.

Producătorii interni de gaze naturale vor fi obligaţi să vândă o parte din producţie începând cu 1 iulie. Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a afirmat că obligaţia va fi aplicată inclusiv pentru Petrom şi Romgaz. Un alt producător intern este Amromco, dar acesta extrage volume mici, Petrom şi Romgaz realizând fiecare aproape jumătate din producţia naţională.

Statul şi-a asumat liberalizarea preţului la gaze pentru companii până la finele acestui an. Numai că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) doreşte ca liberalizarea să se facă în vara acestui an, pentru a profita de faptul că preţurile gazelor sunt mai mici acum decât iarna.

Consumul de gaze naturale a scăzut foarte mult în ultimii ani, ANRE stabilind pentru luna mai o cotă de importuri de doar 5%.

Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) cerea zilele trecute prelungirea perioadei până la care să se facă dereglementarea până la finele lui 2015, organizaţia afirmând că nu există o serie de mecanisme legate de piaţa de gaze, precum o Piaţă de Echilibrare sau o Piaţă pentru Ziua Următoare, mecanisme care există deja pentru electricitate. Companiile din domeniul gazier se tem că după liberalizare, preţul producţiei interne va tinde spre cel de import, care oricum este mai mare decât preţul mediu european. Astfel, ar fi afectate peste 170.000 de firme.

În luna februarie, Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional că producătorii şi furnizorii de gaze vor fi obligaţi să vândă pe bursă o anumită cotă din producţie, actualul ministru al Economiei, Constantin Niţă, declarând atunci că pe bursă ar putea fi vândut între 20% şi 30% din totalul producţiei proprii, în cazul producătorilor, respectiv al totalului estimat spre vânzare, în cazul furnizorilor.

România importă acum o cantitate mică de gaze, în jur de 20% din consum. Intermediarii acceptaţi de către Gazprom sunt Imex Oil – deţinut de către oligarhul rus Vitali Matchitsky, proprietarul Alro, şi WIEE – o companie mixtă deţinută în comun de către Gazprom cu nemţii de la Wintershall. Aceasta din urmă este o unitate a BASF, cea mai mare companie din industria chimică din lume.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite