Ipoteza lui Nicolae Dănilă, consilier al guvernatorului BNR: „România nu aderă înainte de 2022 la zona euro“
0„În dezbaterea publică din România ultimului an, subiectul adoptării euro în 2019 a fost disecat, politizat şi apoi abandonat, dar nici măcar o clipă nu a fost discutat ca fiind un proiect“, arată Nicolae Dănilă, consilierul guvernatorului BNR pe probleme de stategii, într-un articol postat pe Hotnews.ro. El lansează şi o ipoteză: „România nu adera înainte de 2022 la zona euro“
Elita are alte priorităţi
„Prima concluzie se referă la incapacitatea noastră, ca elită a societăţii, să ne asumăm managementul unui proiect de ţară şi să realizăm un astfel de proiect.
Discuţia publică despre adoptarea monedei UE a fost centrată, după părerea mea, în zona falsă, în raport cu momentul acesta, a dezbaterii tehnice a nivelului convergenţei reale optime pe care trebuie să o realizeze un stat la adoptarea monedei unice.
A doua concluzie are în vedere miopia de care dăm dovadă la nivelul întregii societăţi.
Societatea românească este nepăsătoare faţă de direcţia şi viteza cu care instituţiile UE stabilesc noi ţinte şi construiesc noi proiecte de integrare la nivelul UE.
Aceste transformări nu sunt secrete, informaţiile se găsesc pe site-urile oficiale ale instituţiilor UE, dar elita noastră pare să aibă alte priorităţi decât să discute aceste iniţiative, care ne privesc pe noi ca cetăţeni europeni“, arată Nicolae Dănilă, pentru Hotnews.ro.
Mai uşor cu finanţările bancare!
În continuare, oficialul BNR arată că sursele de finanţare ale economiei în următorul ciclu economic nu mai pot fi în exclusivitate finanţările bancare deoarece instituţiile bancare sunt în proces de transformare şi restructurare, căutând un nou model de business şi vor oferi finanţare mai scumpă.
„Aceasta înseamnă că orice economie trebuie să fie pregătită instituţional precum şi la nivelul educaţiei şi culturii economice a agentului economic în vederea atragerii altor tipuri de finanţare din piaţă”, mai spune oficialul.
30 de luni de tranziţie spe zona euro
Potrivit lui Nicolae Dănilă, România ar trebui să fie pregătită pentru demararea procesului de aderare la moneda unică cel mai târziu în 2022, pentru că are nevoie de cel puţin 30 de luni pentru tranziţie.
„Bazez acest calcul pe trei ipoteze:
- România nu aderă înainte de 2022 la zona euro
- Zona euro nu modifică din punct de vedere instituţional etapele de aderare
- Etapa a treia a reformării UE se finalizează în 2025.
Falsa opinie că nu avem un proiect de ţară ar trebui combătută cu faptul că avem un proiect neterminat (integrarea în UE, la care ne-am angajat încă din 1990) şi putem contura încă în timp util un calendar clar şi strâns de reforme“, conchide oficialul BNR.