Ioana Petrescu: „Din acciza de 7 eurocenţi se vor colecta două miliarde de lei până la sfârşitul anului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Justiţiei şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au avut obiecţii faţă de proiectul prin care se dorea pedepsirea celor care nu-şi declară în mod corect veniturile, a declarat, la Adevărul Live, Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.

Despre fondul suveran de investiţii şi dividendele companiilor de stat

"Vreau să mă consult cu domnul Niţă (Constantin Niţă - ministrul Economiei -nr) în privinţa formării fondului suveran de investiţii în energie (unde să intre participaţiile minoritare ale statului deţinute la companiile deja privatizate-nr). La fel şi în cazul companiilor unde statul este acţionar majoritar şi care trebuie să verse anual un anumit procent din profit ca dividende la buget"

Regândim redevenţele, dar fără a răni investiţiile

"Este un lucru complicat şi se lucrează. Nu contează doar nivelul, ci şi să nu rănim activitatea economică sau să nu rănim anumite investiţii. Există un grup de lucru şi ne gândim să aducem şi experţi străini"

Despre reducerea TVA la pâine

"Datele arată bine până acum pe primele trei luni, adică o colectare mai bună şi scăderea preţului, dar eu aş aştepta date pe o perioadă mai lungă, un an de exemplu. Ceea ce se vede poate fi confundat cu altceva, anumite companii plătesc doar trimestrial TVA. Trebuie o perioadă mai mare pentru a fi sigur."

Despre super-acciza la carburanţi

"Din calculele hârtiei, din acciza suplimentară de 7 eurocenţi se vor colecta două miliarde de lei. Să vedem dacă va fi aşa, dacă va fi transmisă sau nu mai departe în preţ. Ea se va duce în şcoli, spitale, investiţii. Şi în autostrăzi, dar nu numai. Este ilegal să direcţionezi banii într-un singur fond"

"Dacă nu s-ar colecta această acciză, ar putea fi mari probleme, sunt două miliarde. N-aş zice că pensiile sunt cheltuieli fixe, dar nu se pot înlocui uşor"

Despre reducerea CAS

"Îmi place că premierul (Victor Ponta-nr) a venit cu această ţintă de reducere a CAS pentru 1 iulie. Dacă nu-ţi pui ţinte înalte, nu ai cum reuşi. Ne asumăm această ţintă. Eu mă axez pe reducerea evaziunii fiscale. După cinci luni vom vedea care sunt încasările la buget"

image

Cota unică se va menţine

"Cota unică se va menţine pentru companii, un sistem simplificat e de preferat la impozitul pe profit. Pentru o reducere la impozitul pe venit trebuie calculat la momentul respectiv care va fi impactul, dacă ne permitem sau nu"

Nici de dreapta, nici de stânga

"Ca economist, nu sunt nici de stânga, nici de dreapta. Vreau să iau exact măsurile care trebuie. Dacă e vorba de măsuri privind stimularea mediului de afaceri, sunt necesare. La fel, e importanta şi ajutorarea celor cu venituri mici, avem foarte mulţi săraci în România"

"Electorata" se va implementa din 2016

"Se va aplica, dar vreau să o supun dezbaterii atât cu băncile, cât şi cu mediul academic. Noul plan este să ajutăm pe cei cu venituri mici din 2016, am format un grup care să identifice orice posibilă problemă. Dacă sunt persoane cu venituri mici, e bine să fie ajutaţi înainte ca acest împrumut să de devină neperformant. Trebuie să fie mai puţin birocratică. Am mai schimbat formula domnului Voinea"

Despre evaziune

"Acest aspect că banul public e cheltuit cu chibzuinţă este foarte important. Această încredere se dă prin proiecte de investiţii, prin o mai mare transparentizare. Altfel degeaba trimit eu Atifrauda (Direcţia Antifraudă -nr) peste toţi evazioniştii pentru că nu este de ajuns"

"Ministerul Justiţiei şi FMI-ul au avut observaţii legate de proiectul privind pedepsirea celor care nu îşi declară corect veniturile. Dacă vom merge cu această formă mai veche, trebuie modificat. Şi în SUA se plâng că sunt taxele mari, dar şi le plătesc, e şi un fel de stigmă"

"Contribuabilul trebuie să aibă încredere că banii lui se duc unde trebuie"

Despre investiţii şi statul la coadă pentru a plăti taxele

"Nu se pot schimba mentalităţile peste noapte. Când ai o mai mare încredere în stat, oamenii vor plăti taxele. Aşa văd şi prioritizarea investiţiilor făcută de către ministrul Voinea (Liviu Voinea - ministrul delegat pentru Buget). Da, mi s-a luat impozitul pe venit, dar văd că se va duce în reparaţia unei şcoli. Trebuie să avem un mai mare respect şi pentru contribuabil. Respect nu înseamnă numai să vorbeşti frumos, trebuie să nu stea patru ore la coadă"

Despre colectarea banilor la buget

"Nu intenţionez să cresc colectarea pe termen scurt, dacă dai o amnistie fiscală, pe termen lung oamenii vor avea imbold să facă evaziune fiscală. Niciodată colectarea nu a depăşit 30-35% din Produsul Intern Brut, nici măcar în perioada de boom. Pe de o parte trebuie reducerea evaziunii fiscale, pe de altă parte, conformare voluntară"

Despre Cornu

"Familia mea este din Cornu, familia mea trăieşte acolo din 1800, nu ştiu cine a venit după"

Despre revenirea în România şi numirea în fruntea Finanţelor

"Cu Ministerul Finanţelor Publice nu m-aşteptam, dar când ţi se face o astfel de propunere nu poţisă spui nu. Dacă am succes şi voi face reforme poate va fi un exemplu şi pentru alţi tineri, care să se reîntoarcă şi să facă ceva pentru a schimba lucrurile în ţară" 


Citeşte şi:

Petrescu, ministrul Finanţelor: Cota unică se menţine în acest an, dar de anul viitor s-ar putea păstra doar la firme. Cota unică va fi menţinută la 16% pe tot parcursul acestui an, dar din 2015 s-ar putea păstra doar pentru companii, în timp ce pentru populaţie se va reveni la cota progresivă, ca soluţie de relaxare fiscală, dacă spaţiul bugetar o va permite, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.

Noul program al Guvernului: Lărgirea bazei de impozitare, impozit diferenţiat, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi scăderea TVA la 19% dacă este posibilLărgirea bazei de impozitare, o cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% şi reducerea CAS cu 5 puncte la angajator în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt prevederile din noul program al Guvernului.

Ioana Petrescu, „pariul“ lui Ponta de la Finanţe, va da piept cu birocraţia românească: Topul provocărilor din acest anNumirea tinerei economiste Ioana Petrescu în funcţia de ministru al Finanţelor în cel de-al treilea Cabinet condus de Victor Ponta a surprins pe multă lume luni. Victor Ponta spune însă că este un "pariu" pe care îl face prin numirea unui tehnocrat aşa de tânăr. Profesoara de politici publice care a studiat la Harvard va trebui însă să dea piept cu birocraţia şi realităţile economiei bazându-se doar pe lecţiile învăţate în cărţile de economie.

Cine este Ioana Petrescu, propusă ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta III, care declară război evaziunii fiscale: doctor în finanţe, şcolit la HarvardIoana Petrescu (34 de ani), numită în septembrie 2013 consilier economic al premierului Victor Ponta, este propusă acum pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice în Cabinetul Ponta III. Şcolită peste Ocean, cu doctorat în finanţe publice la Universitatea Harvard, Ioana Petrescu l-a consiliat pe Ponta în ultimele cinci luni pe probleme de fiscalitate şi l-a asistat la toate vizitele misiunii FMI la Bucureşti.

 Guvernul vrea să înfiinţeze o nouă structură de administrare a proprietăţii private a statului.Guvernul vrea să înfiinţeze o nouă structură de administrare a proprietăţii private a statului, pentru a putea elabora cadrul legislativ necesar deblocării economiei şi soluţionării problemei arieratelor, potrivit programului de guvernare.

Guvernul vrea să acorde facilităţi firmelor care angajează pe minimum doi ani tineri cu vârsta sub 25 de ani sau persoane cu vârsta peste 45 de ani. Statul va suporta pe un an contribuţiile sociale aferente datorate de firme care angajează pe minimum 2 ani tineri cu vârstă sub 25 ani şi pesrsoane cu vârsta peste 45 ani, va acoperi costul unui stagiu de specializare pentru tinerii romi şi va condiţiona indemnizaţia de şomaj de prezenţa la un program de consiliere.

Limita maximă calculată de Guvern la creşterea salariului minim, de până la 1.100 de lei în 2016, mai mică decât în vechiul program. Limita maximă până la care ar urma să crească, în etape, până în 2016 salariul minim este în programul noului Guvern mai mică decât limita superioară asumată de Guvernul USL în decembrie 2012, fiind calculată acum la 1.100 lei, faţă de ţinta de 1.200 lei fixată atunci pentru acelai interval.

Guvernul vrea să introducă un sistem de pensii bazat pe conturi individuale de economisire. Guvernul va promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire, care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului.

Noul program al Guvernului: Lărgirea bazei de impozitare, impozit diferenţiat, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi scăderea TVA la 19% dacă este posibil. Lărgirea bazei de impozitare, o cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% şi reducerea CAS cu 5 puncte la angajator în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt prevederile din noul program al Guvernului.

Liberalii au depus la Parlament proiectul pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit. PNL a depus, miercuri, la Parlament proiectul de lege de modificare a Codului fiscal, în sensul reducerii cu 5 puncte procentuale a cotelor de contribuţii sociale şi a scutirii de la impozit a profitului reinvestit, măsurile urmând să intre în vigoare începând cu 1 iulie, dacă se adoptă actul normativ.

Ponta promite că reducerea CAS şi scutirea impozitului pe profitul reinvestit nu se amână, obiectivele „nu sunt doar ale PNL“. Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) şi scutirea impozitului pe profitul reinvestit rămân şi pe agenda noului Guvern, deoarece nu sunt obiective "doar ale PNL". Important este să poată fi realizate din punct de vedere fiscal-bugetar, a afirmat premierul Victor Ponta.

Şeful Comisiei de buget din Camera Deputaţilor: Contribuţiile la asigurările sociale vor fi reduse cu 5 puncte dacă arieratele şi evaziunea vor fi diminuate. Contribuţiile la asigurările sociale pentru angajator vor putea fi reduse cu 5 puncte procentuale, dacă arieratele şi evaziunea fiscală vor fi diminuate, a declarat, marţi, Gheorghe Dragomir, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Parfum electoral în negocierile cu FMI. Stimularea consumului, neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea contribuţiilor sociale sau anularea accizei suplimentare de 7 eurocenţi sunt principalele măsuri cu iz electoral avansate în spaţiul public pentru negocierile cu finanţatorii internaţionali.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite