INFOGRAFIE Declinul industriei şi seceta au frânat creşterea economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta prelungită din vara anului trecut a afectat culturile românilor, iar declinul s-a resimţit şi în Produsul Intern Brut   FOTO ADEVĂRUL
Seceta prelungită din vara anului trecut a afectat culturile românilor, iar declinul s-a resimţit şi în Produsul Intern Brut   FOTO ADEVĂRUL

Produsul Intern Brut al României a crescut cu 0,3% anul trecut, la 587,4 miliarde de lei.  Creşterea a fost susţinută de sectorul IT&C şi de servicii, dar seceta din vara trecută şi lipsa comenzilor din industrie au afectat avansul economic.

Informaţiile detaliate privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) în 2012, raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică, au confirmat aşteptările economiştilor care avertizau că rezultatele slabe din agricultură vor afecta avansul economic. Pe ansamblu, PIB a crescut anul trecut, în termeni reali, cu 0,3% faţă de 2011, atingând un nivel estimat la 587,46 miliarde de lei (aproximativ 132,65 miliarde de euro). 

După o scădere de 0,5% a PIB în trimestrul al treilea faţă de cel precedent, economia a crescut cu 0,3% în ultimele trei luni ale anului trecut şi s-a evitat astfel intrarea în recesiune tehnică. Totuşi, un avans economic anual de numai 0,3% este interpretat de unii analişti financiari drept stagnare, iar intrarea pe un trend descendent a fost evitată pe muchie de cuţit. Şi, totuşi, ce a pus beţe-n roate economiei româneşti?

Încă un an agricol prost

Cea mai mare reducere a volumului de activitate s-a înregistrat în agricultură, silvicultură şi pescuit, de peste 20% în 2012. Seceta din vară şi-a spus cuvântul. Şi în 2012 agricultura a fost la mila Domnului, pentru că ploile s-au lăsat aşteptate, iar sistemele de irigaţii lipsesc cu desăvârşire pe culturile din România. 

tabel PIB 2012

Astfel se explică şi creşterea explozivă a preţurilor la fructe şi legume. Cartofii s-au scumpit cu peste 32% anul trecut, fasolea boabe şi alte leguminoase – cu 20%, iar fructele proaspete – cu peste 16%. 

Reducerea volumului de activitate în agricultură a făcut ca acest sector să contribuie anul trecut cu numai 5,3% la formarea Produsului Intern Brut. 

O contribuţie mult mai mare, respectiv 28,4%, a avut-o industria, însă şi acest sector a înregistrat scăderi ale volumului de activitate în 2012. Mai exact, industria a scăzut cu 2,1% anul trecut, în principal din cauza comenzilor, dar şi a faptului că societăţi importante din acest sector – combinatele Mechel şi Oltchim – au oprit producţia în ultimele luni ale anului trecut, iar angajaţii au intrat în şomaj tehnic. 

Perspectivele acestui sector sunt sumbre pentru primul trimestru al acestui an, având în vedere că Oltchim a intrat în insolvenţă, finanţarea capitalului de lucru este dificilă, iar cele cinci combinate Mechel au fost vândute pentru doar 52 de euro, iar repornirea producţiei întârzie. 

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat ieri că este momentul să se creeze firme puternice în industrie, care să devină simboluri naţionale. Nu putem ingnora însă faptul că, în urmă cu 20 de ani, combinatele României, acum cu lacăt pe ele, erau simboluri naţionale. „Am pus accentul până acum pe servicii, pe construcţii, dar trebuie să ne întoarcem la industrie. Este foarte bine să fim mândri de Sofia Vicoveanca şi de Hagi, dar e timpul să fim mândri de industrie şi de simboluri, nu doar de frunze. Să fim mândri cum sunt suedezii de rulmenţii lor, germanii de maşinile lor, italienii de pantofii lor sau francezii de parfumuri“, a spus Vosganian.

IT-ul stimulează avansul economic

grafic contributie PIB 2012

În timp ce agricultura şi industria au frânat avansul economic, sectorul informaţiilor şi comunicaţiilor (IT&C) l-au stimulat. Creşterea PIB din 2012 a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din informaţii şi comunicaţii (+29,4%) şi din activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+8,4%). 

Dacă în volum PIB a crescut anul trecut cu 0,3%, în preţuri a avut loc un avans de 5,2%. Cu alte cuvinte, produsele şi serviciile s-au restrâns ca volum, dar au crescut ca preţuri, ceea ce înseamnă că românii au beneficiat de mărfuri mai puţine şi, în acelaşi timp, mai scumpe. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite