Ialomiţianu: „Acordul cu FMI se va suspenda sau rupe definitiv, dacă nu se fac progrese în două luni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor, a spus că finanţatorii internaţionali vor angajamente concrete, altfel există riscul ca actualul acord să fie suspendat FOTO Adevărul
Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor, a spus că finanţatorii internaţionali vor angajamente concrete, altfel există riscul ca actualul acord să fie suspendat FOTO Adevărul

Acordul cu Fondul Monetar Internaţional s-ar putea suspenda sau chiar se va rupe definitiv dacă nu se fac progrese semnificative în măsurile de reformă în următoarele două luni, a declarat deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor, la finalul discuţiilor cu experţii FMI, CE şi Băncii Mondiale.

"Parlamentarii de la putere şi-au schimbat tonul (după ieşirea presei -n.r.), au devenit mai concilianţi, pentru că şi-au dat seama că nu mai sunt la televiziune, şi au spus că este bine că se prelungeşte actualul acord şi se va face un alt acord“, a spus Ialomiţianu, la finalul întâlnirii misiunii FMI cu parlamentarii din Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, potrivit Mediafax. 

El a adăugat că cele trei organisme doresc angajamente ferme, iar, dacă nu se văd progrese semnificative, ar putea avea loc suspendarea sau chiar ruperea acordului.

Ialomiţianu a explicat că la începutul întâlnirii discuţiile au fost mai tensionate întrucât foarte mulţi dintre parlamentarii de la putere se găsesc în continuare în campanie electorală şi "există foarte multă ipocrizie" în declaraţiile publice, întrucât toţi ştiu cât de important este acordul cu FMI.

"Au criticat şi majorarea TVA (la începutul discuţiilor - n.r.), dar actualul buget este construit pe TVA majorat, de 24%", a adăugat Ialomiţianu.

Fostul ministru al Finanţelor a arătat că niciuna dintre promisiunile electorale nu a fost acceptată de Fondul Monetar Internaţional, sugerând că, de fapt, autorităţile nici nu au îndrăznit să propună vreuna dintre măsurile de reducere a fiscalităţii.

La începutul discuţiilor, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţiilor, liberalul Dan Radu Ruşanu, a criticat dur FMI pentru măsurile de privatizare propuse şi pentru cum s-a derulat precedentul acord, în replicã şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, afirmând că acuzele sunt fără temei şi a cerut ieşirea presei.

După încheierea întâlnirii, Ruşanu a făcut cu totul alte declaraţii, arătând că întrg spectrul politic susţine acordul cu FMI, care conferă credibilitate României în faţa investitorilor străini şi permite statului să se împrumute la costuri scăzute.

"Şi puterea şi opoziţia am fost de acord că este necesar pentru România prelungirea acordului pentru a recăpăta încrederea investitorilor străini şi a ne împrumuta ieftin de pe pieţele externe (...) Toţi am fost de acord că trebuie să continuăm privatizările celor cu pierdere, CFR Marfă... Dar, ca o idee personală, am spus că nu este momentul oportun că privatizăm societăţile care au profitabilitate, dar care sunt căpuşate. Trebuie eficientizate, să le pşui nişte ţinte de eficientizare clare", a declarat Ruşanu la finalul întâlnirii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite