Hidroelectrica va avea un nou administrator special: Gabriel Dumitraşcu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroelectrica este din nou în insolvenţă FOTO Marian Iliescu
Hidroelectrica este din nou în insolvenţă FOTO Marian Iliescu

Şeful Oficiului de Privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, va fi noul administrator special al Hidroelectrica, după ce producătorul de energie a reintrat în insolvenţă în urmă cu câteva zile.

"Administrator special va fi Gabriel Dumitraşcu", a declarat avocatul Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, citat de Mediafax.

Printre atribuţiile administratorului special se numără şi propunerea unui plan de reorganizare a companiei aflată în insolvenţă.

Remus Borza spune că, odată cu reintrarea în insolvenţă, pentru Hidroelectrica urmeză o perioadă de "reformă şi eficientizare".

Hidrolectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale încheiate cu mai multe coompanii, perioadă în care administrator judiciar a fost firma Euro Insol.

Istoria se repetă

În perioada primei insolvenţe a Hidroelectrica, administrator special a fost Remus Vulpescu, pe atunci şef al Oficiului de privatizare din Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al producătorului de electricitate.

Compania de stat a reintrat în insolvenţă după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding şi EFT, dar şi de Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu şi Direcţia Venituri Buget Local Sector 2 la decizii anterioare ale instanţei privind intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica.

Euro Insol a arătat anul trecut, într-un raport privind cauzele insolvenţei companiei de stat, că acordurile bilaterale de vânzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza preţurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea.

Compania are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Mai puteţi citi:

Niţă nu renunţă la companiile integrate cu un mix energetic. Activele cu alt scop decât producţia de electricitate ar putea fi scoase din Hidroelectrica

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, nu renunţă la ideea realizării unor companii integrate, care să funcţioneze pe baza unui mix de resurse şi care să devină, ulterior, actori regionali.

Consiliul Concurenţei va analiza tarifele stabilite de ANRE la energie, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea s-au plâns că acestea sunt sub costuriSituaţie fără precedent în România: Consiliul Concurenţei va demara o analiză a modului în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a fixat tarifele pentru energia livrată populaţiei şi instituţiilor publice, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei de stat, au depus plângeri în care argumentează că preţul fixat este sub costuri, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din domeniu.

Hidroelectrica va fuziona cu UCM Reşiţa, singurul producător de turbine hidraulice din România. Compania este vitală pentru reparaţii şi mentenanţăHidroelectrica va fuziona cu producătorul de echipamente UCM Reşiţa, aflat în portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a declarat, pentru „Adevărul“, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite