Guvernul a spart puşculiţa bugetară în Luna Cadourilor
0În luna decembrie 2014, cheltuielile bugetare au crescut brusc, însumând peste 31 de miliarde de lei, cele mai mari alocări revenind programelor de asistenţă socială şi salariilor personalului.
Ziua şi miliardul de lei – acesta a fost ritmul mediu de cheltuire a banilor din bugetul de stat în decembrie 2014: Guvernul a cheltuit 31 de miliarde de lei în cele 31 de zile ale Lunii Cadourilor.
Concret, dacă la 11 luni cheltuielile bugetare însumau 195,2 miliarde de lei, la 12 luni totalul a urcat la 226,3 miliarde de lei, reprezentând 33,6% din Produsul Intern Brut (PIB).
Şi, cum veniturile bugetare au totalizat doar 213,8 miliarde de lei (31,7% din PIB), a rezultat un deficit bugetar de 12,5 miliarde de lei (1,85% din PIB), întregul decalaj fiind provocat în luna decembrie.
Deficitul bugetar din 2014 se plasează astfel sub ţinta agreată cu instituţiile financiare internaţionale, de 2,2% din PIB.
Cum au crescut cheltuielile în decembrie
Unde s-au dus banii? În decembrie, cele mai mari sume au fost direcţionate către programele de asistenţă socială (7 miliarde de lei), apoi către cheltuielile de personal (6,6 miliarde de lei) şi către cheltuielile cu bunuri şi servicii (5,7 miliarde de lei).
De menţionat că, la ultima rectificare bugetară de anul trecut, Executivul a decis să plătească în avans drepturile câştigate în instanţă, şi care urma să fie achitate în 2015, în sumă de 2,3 miliarde de lei.
Astfel se explică, într-o anumită măsură, avansul cheltuielilor de personal din ultima lună a lui 2014.
Din raportarea privind execuţia bugetară pe anul 2014, publicată joi de Ministerul Finanţelor, reiese că pentru investiţii ar fi fost cheltuite aproape 5 miliarde de lei numai în decembrie, chiar dacă niciun proiect public de o asemenea anvergură nu s-a remarcat la sfârşitul anului trecut.
La fel, din aceeaşi raportare mai reiese şi că aproximativ 3 miliarde de lei au fost cheltuite, numai în decembrie, pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.
Printre celelalte cheltuieli care au crescut semnificativ în Luna Cadourilor se numără şi cele de la capitolele „transferuri între unităţi ale administraţiei publice“ şi „alte transferuri“, care au însumat 2,5 miliarde de lei.
Cum au crescut veniturile în 2014
** TVA se numără printre puţinele sectoare fiscale în care colectarea a scăzut în 2014, încasările fiind mai mici cu 1,8% faţă de 2013. Pe lângă faptul că în 2014 am avut o cotă de TVA redusă, de 9%, la pâine şi produse de panificaţie, scăderea colectării ar putea veni din faptul că s-a aplicat şi măsura TVA la încasare, ca şi dintr-o creştere semnificativă a rambursărilor de taxă, dar mai ales din cauza unui grad de conformare extrem de redus, estimat la 54% faţă de potenţial.
Sistemul cu TVA la încasare presupune plata taxei doar în momentul încasării sumelor facturate (nu în momentul facturării), lucru care permite întârzieri destul de mari. Cât despre gradul de conformare, s-a spus că încasările din acest moment arată ca şi cum TVA ar fi de doar 12%, nu de 24%. Având în vedere potenţialul de încasare (dacă gradul de conformare ar fi de 100%), statul ar trebui să primească nu 50,8, ci peste 90 de miliarde de lei din această sursă.
** Accizele au adus la bugetul ţării 24 de miliarde de lei anul trecut, cu 14,2% mai mult decât în 2013. Este explicabil (ba chiar această creştere pare a fi cam mică), având în vedere că: 1) a crescut cota de accizare, exprimată în euro, la majoritatea produselor – ţigări, cafea, alcool, benzină, motorină; 2) cursul de schimb pentru calculul accizei a crescut abrupt, dublând efectul de creştere a cotei de plată; 3) statul a introdus acciza suplimentară pe carburanţii auto, de 7 eurocenţi/litru.
** Taxa pe construcţiile speciale a generat cea mai spectaculoasă creştere a încasărilor, de 70% faţă de 2013, colectându-se din această sursă 2,5 miliarde de lei (faţă de 1,5 miliarde de lei în anul anterior). Să vedem ce se va întâmpla în 2015, când această taxă va scădea la 1%, faţă de 1,5% în 2014.
** În cazul salariilor, colectările din impozitul pe acest tip de venituri au crescut cu 4,2%, la 23,7 miliarde de lei, în special pe fondul creşterii în două etape a salariului minim brut pe ţară şi al recuperării veniturilor tăiate în 2010.
Cum au crescut cheltuielile în 2014
** Cheltuielile de personal au urcat anul trecut cu 8,7%, până la 50,25 miliarde de lei, ca urmare a creşterii salariului minim brut în două etape, dar şi a plăţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.
** Cheltuielile cu bunuri şi servicii au urcat anul trecut cu 2,7%, până la 39,58 miliarde de lei, iar cele cu subvenţiile - cu 18,2%, până la 6,09 miliarde de lei.
** Scăderi au consemnat însă cheltuielile de capital, adică investiţiile publice - cu 4,6%, până la 17,14 miliarde de lei, dar şi cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă - cu 35%, până la 592 de milioane de lei.
** Cheltuielile pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile au crescut anul trecut cu 3,2%, până la 14,67 miliarde de lei.
Totuşi, Ministerul Finanţelor precizează că „cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 32,4 miliarde de lei, respectiv de 4,8% in PIB, faţă de 31,6 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut“.
Rambursările de TVA au crescut cu 20%
Ministerul Finanţelor explică reducerea veniturilor din TVA prin faptul că în 2014 au crescut rambursările de taxă, cu aproape 20%.
Astfel, veniturile din TVA au scăzut faţă de anul precedent cu 1,8% „în condiţiile în care încasările din TVA au crescut cu 3,6%, iar rambursările de taxă au fost cu 19,7% mai mari“, arată Finanţele.
Dacă aşa a fost, atunci acesta ar fi în principal efectul avansului spectaculos al exporturilor înregistrat în 2014.
Tot anul trecut au mai fost consemnate creşteri şi la veniturile din impozite şi taxe pe proprietate (+3,4%) şi din taxa pe utilizarea bunurilor (+2,8%).