Guvernul pregăteşte o ordonanţă pentru şomajul tehnic: 300 milioane euro pentru companiile afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe mari companii au anunţat că îşi trimit angajaţii în şomaj tehnic
Multe mari companii au anunţat că îşi trimit angajaţii în şomaj tehnic

Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru angajatorii care trimit salariaţii în şomaj tehnic. Circa 300 de milioane de euro fonduri europene nerambursabile vor fi alocate firmelor afectate de epidemia de coronavirus.

Este pregătită o Ordonanţă de Urgenţă a Ministerului Fondurilor Europene şi Ministerului Muncii referitoare la şomajul tehnic. Ea va viza firmele aflate în dificultate, precum cele din turism, transporturi.

Guvernul va aloca 300 de milioane de euro fonduri europene nerambursabile pentru aceste companii. Banii vor fi împărţiţi către cele mai afectate companii de răspândirea epidemiei de coronavirus.

Suma va putea fi suplimentată şi se va face o analiză ulterior pentru a vedea dacă vom avea nevoie de mai mulţi bani.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunţase luni că Guvernul caută soluţii pentru angajatorii nevoiţi să-şi trimită angajaţii în şomaj tehnic din cauza întreruperii temporare a activităţii. „Va urma un prim val de măsuri pentru angajatori dar şi pentru angajaţii nevoiţi să intre în întrerupere temporară a activităţii (şomaj tehnic) pe perioada crizei. Vrem să ţinem aceşti angajaţi conectaţi la piaţă şi să aibă o sursă de venit până la sfârşitul acestei perioade de încercare, astfel ca imediat după terminarea acestei perioade să revină la lucru şi să repornim economia. Ascultăm toate opiniile, ne gândim la toate implicaţiile, ne organizăm pentru efectuarea la timp a plăţii pensiilor şi a beneficiilor sociale", a anunţat Violeta Alexandru.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat marţi seară că Guvernul ia în calcul să suporte o parte din cheltuielile angajatorilor cu şomajul tehnic, neprecizând însă procentul. „Sunt mai multe forme (de ajutor, n.r.), de şomaj tehnic, garanţii pentru linii de credit, chiar şi forme de amânarea impozitului pe venit pe o perioadă de două luni de zile pentru anumite companii. Deci, avem mai multe instrumente pe care le vom aproba mâine (miercuri - n. red.) în şedinţa de Guvern. O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget”, a declarat Florin Cîţu, estimând că aproximativ 1 milion de români vor fi în această procedură din cauza Covid-19.

Ce companii mari au anunţat şomaj tehnic

Uzina Dacia de la Mioveni îşi opreşte activitatea, de joi, 19 martie 2020. Angajaţii vor fi plătiţi în acest interval de timp cu 85% din salariu.

Compania Ford a anunţat că îşi încetează temporar activitatea începând cu data de 19 martie 2020. Cei peste 6.000 de angajaţi de la uzina din Craiova vor intra în şomaj tehnic şi vor primi 78% din salariu. Ford va pierde în fiecare zi 16,5 milioane de euro.

Cel mai mare angajator din judeţul Olt, firma Pirelli, care are în Slatina capacităţi de producţie în care sunt angrenaţi aproximativ 4.000 oameni, a decis să-i trimită în şomaj tehnic. Angajaţii vor primi, în această perioadă, 75% din salariu, bani pe care îi va suporta angajatorul.

Volkswagen a anunţat deja că va închide aproape toate uzinele europene pentru două - trei săptămâni, din cauza crizei coronavirusului.

Luni, Renault a anunţat că va suspenda temporar producţia la 12 dintre fabricile sale. Vor fi afectate 12 uzine cu 18.000 de angajaţi. 

Şi grupul auto francez PSA (proprietarul mărcilor Peugeot, Citroën, Opel) a anunţat luni închiderea tuturor uzinelor sale din Europa, din cauza pandemiei de coronavirus.

Danemarca a anunţat zilele trecute că a decis să suporte toate cheltuielile cu angajaţii din mediul privat, nevoiţi să intre în şomaj tehnic din cauza coronavirusului. Statul va acoperi 75% din salariile angajaţilor, dacă promit că nu vor face concedieri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite