Guvernul le cere companiilor de stat să reducă plăţile restante

Guvernul le cere companiilor de stat să reducă plăţile
restante

FOTO Adevărul

Companiile la care statul este acţionar vor trebui să reducă în anul 2017 plăţile restante cu minimum 20%, măsură luată de Guvern pentru a întări disciplina financiară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba despre societăţile cărora li se aplică prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici sau majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoră.

Astfel, companiile trebuie să ţină cont, la elaborarea bugetelor de venituri şi cheltuieli pe anul 2017, de reducere a plăţilor restante cu minimum 20% faţă de cele înregistrate până la finalul anului trecut în cazul firmelor care s-au încadrat în nivelul prevăzut al plăţilor restante din bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat pe anul 2016.

Companiile care nu s-au încadrat în nivelul prevăzut al plăţilor restante trebuie să reducă în acest plăţile restante cu 20% faţă de cele programate în bugetul pe 2016.

În cazul companiilor care nu au bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2016 aprobat, plăţile restante pentru acest an trebuie eliminate.

De asemenea, organele administraţiei publice centrale pot aproba reducerea sau eliminarea plăţilor restante la operatorii economici aflaţi în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea sau în portofoliul acestora şi în alte procente, astfel încât reducerea plăţilor restante cumulate pentru aceşti operatori să respecte procentul menţionat.

Depăşirea limitei plăţilor restante cumulate, stabilită de către organele administraţiei publice centrale, se poate efectua, în cazuri temeinic justificate, cu aprobarea de către Guvern prin Memorandum.

 

citeste totul despre: