Guvernarea Dăncilă produce şi acum efecte negative: Romgaz ar putea fi executată silit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, Niculae Bădălău, Orlando Teodorovici, Darius Vâlcov şi Daniel Chiţoiu, pe vremea când finanţele ţării erau pe mâinile lor.
Calin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, Niculae Bădălău, Orlando Teodorovici, Darius Vâlcov şi Daniel Chiţoiu, pe vremea când finanţele ţării erau pe mâinile lor.

Foamea de bani a Guvernelor PSD din anii 2017 – 2018, care cereau tuturor companiilor de stat să vireze dividende suplimentare echivalente cu aproape întreg profitul, produce şi acum efecte negative: Romgaz ar putea fi executată silit de Fisc, din cauza dividendelor suplimentare.

Pe lângă investiţiile asumate pe care cele mai multe dintre companii nu le-au mai putut duce la capăt, unele societăţi naţionale se aşteaptă să fie executate silit în  contul dividendelor neplătite integral, la care Fiscul a adăugat dobânzi şi penalităţi.

Concret, în raportul său trimestrial privind activitatea economico-financiară încheiată la 30 septembrie a.c. Romgaz anunţă Bursa de Valori Bucureşti că a instituit un provizion de 26,1 milioane de lei, aşteptându-se ca Fiscul să treacă la executarea sa silită.

„Grupul a înregistrat un provizion de 26,1 milioane lei în urma inspecţiei economicofinanciare efectuate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (“ANAF”) privind respectarea prevederilor OUG nr.114/2018, respectiv art.43 în legătură cu distribuirea sub formă de dividende a 35% din rezervele existente la 31 decembrie 2018. ANAF consideră că dividendele acordate statului român ca acţionar majoritar ar fi trebuit să fie mai mari cu 24,3 milioane lei; la această sumă se adaugă penalităţi pentru plata cu întârziere a acestor dividende. Societatea a contestat în instanţă raportul emis de ANAF, însă estimează că ANAF va executa Societatea pentru această sumă înainte de finalizarea litigiului”, se arată în raport.

Cum strângeau Guvernele PSD bani pentru creşterea pensiilor şi salariilor

Toate Programele de guvernare ale PSD prevedeau creşteri importante ale salariilor şi pensiilor, transpuse de altfel în legi care sunt încă în vigoare, dar pentru care era nevoie de importante venituri suplimentare la bugetul de stat.

Aşa se face că încă din 2017 a fost agreat un memorandum al Guvernului, prin care companiile cu capital de stat sunt obligate să vireze acţionarilor cel puţin 90% din profit, banii fiind necesari pentru acoperirea majorărilor de pensii şi salarii.

În baza acestui memorandum s-a instituit plata dividendelor suplimentare egale cu aproape întreg profitul nu numai de către Romgaz, ci şi de către Transgaz, Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi multe alte companii importante care-şi planificaseră investiţii absolut necesare bunei funcţionări a Sistemului Energetic Naţional.

În toamna anului 2018 a fost adoptată şi faimoasa OUG 114, cea prin care erau suprataxate toate companiile din energie şi telecomunicaţii, instituţiilor bancare impunându-li-se iniţial aşa-zisa „taxă pe lăcomie”.

Teodorovici anunţa că ANAF a avut încasări record

La momentul respectiv, ministru al Finanţelor era Eugen Teodorovici, la şefia ANAF fiind predecesorul său din minister Ionuţ Mişa.

De altfel, în octombrie 2018, în cadrul audierilor din plenul Camerei Deputaţilor cu ocazia depunerii de către PNL a moţiunii „Tripleta Dăncilă-Vâlcov-Teodorovici sugrumă administraţia publică locală din România”, Teodorovici spunea că Fiscul a înregistrat cel mai mare volum de colectări din istoria instituţiei.

„În primele 7 luni, veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 13.9% în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a a anului precedent şi cu 9,4% în termeni reali. În iulie şi august, creşterea veniturilor bugetare a fost de peste două mai mare decât creşterea economică, ceea ce confirmă faptul că avem o economie care creşte sustenabil”, a declarat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a adăugat că ANAF a avut în 2018 cele mai bune performanţe de la înfiinţarea instituţiei.

„Deficitul de încasări al ANAF este o minciună, adevărul este în primele 7 luni ale anului 2018, ANAF a înregistrat cele mai mare volum de venituri bugetare colectate la buget în aceeaşi perioadă a unui an fiscal din istoria instituţiei. S-a realizat o depăşire cu peste un miliard de euro a programului stabilit pe anul 2018”, a declarat Teodorovici.

Potrivit acestuia, şi acuzaţia că PIB-ul României a stagnat este tot o minciună.

„Datele statistice de la INS şi Eurostat arată că România a avut o creştere conomică de 4%, a cincea cea mai mare creştere economică din UE”, a precizat el.

Citeşte şi:

Romgaz, obligată să plătească dividende suplimentare de jumătate de miliard de lei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite