Foamea de bani a Guvernului „stoarce“ companiile de stat. Romgaz, obligată să plătească dividende suplimentare de jumătate de miliard de lei

0
0
romgaz

Romgaz, cel mai mare producător şi principalul furnizor de gaze naturale al României, va distribui dividende suplimentare de peste 500 de milioane de lei, după ce a distribuit deja în acest an dividende pentru anul trecut. Cererea a venit din partea Ministerului Energiei, în contextul în care statul are probabil nevoie de bani pe ultima sută de metri din an, pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar.

„Romgaz informează piaţa asupra faptului că, în data de 07.11.2018, Consiliul de Administraţie al Societăţii, întrunit în şedinţă, a avizat solicitarea acţionarului majoritar al Romgaz, Statul Român prin Ministerul Energiei, privind distribuirea în 2018 a unui dividend suplimentar de 1,30 lei/acţiune, în sumă totală de 501.049.120 lei”, arată un comunicat publicat de companie pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Această sumă se adaugă dividendelor de 1,9 miliarde de lei aferente exerciţiului financiar 2017 şi a dividendelor rezultate din repartizarea unei părţi a rezultatului reportat. Valoarea dividendului brut pentru anul trecut este de 4,99 lei/acţiune. De asemenea, anul trecut, Romgaz a distribuit 93% din profitul pe 2016, dar şi dividende suplimentare de 747,7 milioane de lei, sumă repartizată din alte rezerve.

Era de aşteptat ca statul să ceară distribuirea de dividende suplimentare de la Romgaz, fiind de asemenea de aşteptat să se întâmple acest lucru şi cu alte companii de stat, în contextul în care specialiştii au avertizat că încadrarea Guvernului în limita deficitului bugetar rămâne „un obiectiv deosebit de ambiţios”.

Un memorandum al Guvernului obligă companiile cu capital de stat, pentru al doilea an la rând, să vireze acţionarilor cel puţin 90% din profit. 

Ca urmare a acestei practici a statului, de a colecta şi profitul şi rezervele companiilor de stat, aceste firme se regăsesc câteodată în imposibilitatea de a face noi investiţii, deoarece nu mai au bani în acest sens şi de multe ori trebuie să se împrumute.

Romgaz  este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale în România, principalele segmente ale activităţii sale fiind explorarea, producţia de gaze naturale şi furnizarea de gaze naturale, înmagazinarea de gaze şi producerea de energie electrică. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din acţiunile companiei.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri