Ghinea: Introducerea stagiului de 25 de ani de cotizare ar arunca în aer sistemul de pensii
0intrarea în vigoare a stagiului de 25 de ani aruncă în aer sistemul de pensii, a explicat miercuri ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea.
"În acest moment stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Comisia Europeană a atras atenţia că intrarea în vigoare a stagiului de 25 de ani aruncă în aer sistemul de pensii. A fost o schimbare economică făcută din burtă de PSD. Ideea de a lasa stagiu la 25 de ani va însemna că mulţi vor intra rapid la pensie şi impactul va fi devastator. Ne-am asumat faţă de Comisia Europeană că nu va fi aplicată aceasta prevedere.", a declarat miercuri Cristian Ghinea, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene.
În PNRR, Guvernul şi-a asumat reforma sistemului de pensii care presupune, printre altele, adoptarea unei noi legi a sistemului public de pensii simultan cu înlocuirea Legii 127/2019, inclusiv eliminând stabilirea unei perioade fixe de contributivitate de 25 de ani.
Noua lege a pensiilor
Ministerul muncii va propune modificarea legislaţiei aferente în Guvern spre a fi ulterior adoptată de către Parlament. Elementele avute în vedere la reformarea sistemului public de pensii sunt:
- o formulă nouă de calcul a pensiei bazată pe numărul total de puncte realizat de titular având în vedere principiul contributivităţii astfel încât cuantumul pensiei să ţină cont integral de contribuţiile de asigurări sociale plătite fără să mai intervină alţi factori în stabilirea acestuia.
- valorificarea veniturilor brute realizate până la data de 01.04.2001 pentru care s-au calculat contribuţii de asigurări sociale în vederea atingerii obiectivului asumat de a putea plăti o pensie decentă celor cărora aceste venituri nu le-au fost luate în calcul la momentul stabilirii cuantumului pensiei.
- stimularea continuării vieţii active a celor care au împlinit vârsta de pensionare în vederea echilibrării bugetului asigurărilor sociale, reducând astfel creşterea numărului de pensionari concomitent cu creşterea numărului celor care contribuie.
- contractul de asigurare cu privire la cumpărarea de vechime oferind posibilitatea celor ce nu îndeplinesc condiţiile de pensionare (stagiu minim de cotizare de 15 ani) să-şi achiziţioneze diferenţa de stagiu necesară obţinerii unei pensii, evitând astfel rămânerea fără niciun venit la momentul atingerii vârstei de pensionare.
- stagiul complet de cotizare nu va mai fi utilizat în noua formulă de calcul, acesta va avea un rol determinant doar în stabilirea eligibilităţii condiţiilor categoriei de pensie, fără impact în noua formula de calcul pentru determinarea cuantumului pensiei, nu se va utiliza împărţirea numărului de puncte realizate la un numitor stagiu de cotizare). modificarea categoriei de pensie anticipată.-digitalizarea funcţionării sistemului de pensii private şi diversificarea investiţiilor din pilonul II de pensii.
Noua formulă de calcul a pensiei va intra în vigoare oadată cu noua lege a pensiilor a cărei trimitere în Parlament va fi făcută în 2022.
Citeşte şi: