Ghid pentru românii care vor să lucreze în străinătate: Germania creşte salariile, dar şi vârsta de pensionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În Republica Federală Germania nu există un contract de muncă standard, ci o varietate de contracte, încheiate cu respectarea legislaţiei muncii. Angajatorii nu se pot abate de la legislaţia muncii, cu excepţia cazurilor în care acordă drepturi suplimentare în favoarea lucrătorilor.

Un contract de muncă poate fi încheiat verbal sau în scris. Angajatorul nu e obligat să pună la dispoziţia lucrătorului un contract de muncă scris, acesta putând fi definit şi prin ceea ce a fost convenit cu angajatorul verbal sau prin e-mail. În această situaţie, angajatorul trebuie să pună la dispoziţia lucrătorului termenii contractuali esenţiali în scris, într-o limbă pe care acesta o înţelege, la cel mult o lună după angajare.

Perioada de preaviz este stabilită de obicei prin contractul individual de muncă, pentru angajaţi fiind de 2 săptămâni calculate înainte de data de 15 sau 30 (31) a lunii următoare.

Perioada de preaviz pentru angajator este strâns legată de durata perioadei în care au existat raporturi de muncă între angajat şi angajator.

Începând cu data de 01.01.2021, salariul minim brut pe oră în Germania este de 9,50 Euro (în creştere faţă de  9,35 Euro până la 31.12.2020). Salariul minim brut va creşte în următorii ani până la 10,45 Euro, după cum urmează: de la 1 ianuarie 2021 – 9,50 Euro brut pe oră; de la 1 iulie 2021 – 9,60 Euro brut pe oră; de la 1 ianuarie 2022 – 9,82 Euro brut pe oră; de la 1 iulie 2022 – 10,45 Euro brut pe oră.

Legea prevede ca salariile să fie plătite cel târziu la sfârşitul lunii următoare în care s-a efectuat lucrarea. Odată cu plata, angajatorul este obligat să înmâneze lucrătorului statul de plată, care trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii: numărul de ore lucrate, salariul brut lunar, suma deducerilor pentru impozitele pe venit, alte deduceri (de exemplu pentru cazare şi masă, avansuri), suma plătită (salariul net).

Dacă lucrătorul a convenit cu angajatorul ca întregul salariu să fie plătit doar la sfârşitul activităţii sezoniere, lucrătorul trebuie să solicite obligatoriu facturile provizorii săptămânale prin WhatsApp sau alte platforme de comunicare şi trebuie să-şi noteze cu exactitate programul de lucru. În cazul în care lucrătorul primeşte bani în avans trebuie să solicite o chitanţă cu suma exactă, scrisă inclusiv în cuvinte.

Vârsta de pensionare este diferită în Germania, în funcţie de anii de contribuţie. Astfel, se pot pensiona la 63 de ani, cu pensia întreagă calculată în funcţie de salariile încasate de-a lungul timpului, cei care au contribuit la sistemul de pensii cel puţin 45 de ani. Vârsta de pensionare creşte pentru cei care nu au cei 45 de ani în câmpul muncii, fiind stabilită la 65 de ani şi 10 luni pentru anul 2021, crescând gradual până la 67 de ani în 2029.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite