Friedman, Stratfor: România nu trebuie să se bazeze pe exportul de energie pentru a se dezvolta, deşi trebuie să menţină exploatarea resurselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu trebuie să se bazeze pe exportul de energie pentru a se dezvolta, chiar dacă trebuie să menţină o capacitate de exploatare a resurselor, a declarat marţi George Fridman, preşedintele companiei de consultanţă geopolitică Stratfor.

"Marea slăbiciune a României este că are prea mult petrol, prea mult gaz natural. Este tendinţa naturală a României să se concentreze în exportul acestor lucruri, folosindu-le. (...) În unele moduri, energia, resursele au ajutat România şi în alte moduri au ţinut-o captivă. Sunteţi acum în circumstanţele în care trebuie să vă menţineţi operaţiunile cu mineralele, dar este absolut necesar să le suplimentaţi cu alte lucruri", a afirmat Friedman.

El a mai spus că România are un mare avantaj – piaţă mare – şi că trebuie să îşi extindă afacerile în Ucraina, în Balcani şi în estul Mediteranei.

Friedman consideră că România este o ţară esenţială în această regiune şi se află la intersecţia mai multor zone importante: Orientul Mijlociu, Uniunea Europeană, Rusia ş Balcanii. „România are oportunitatea să aibă o piaţă internă mare, dar este şi în apropiere de Balcani, Ucraina, Mediterana de Est, locuri în care puteţi să creşteţi şi să faceţi afaceri“, a afirmat Friedman, la o conferinţă pe teme economice organizată la Bucureşti.

De asemenea, el a mai spus că sistemul bancar trebuie stimulat să finanţeze firmele mici şi mijlocii, care pot crea valoare pe viitor.

Şeful „CIA-ului privat“ mai spune că România are două mari provocări: dependenţa de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte finanţarea şi strategia şi lipsa de încredere în propriile forţe, vizibilă mai ales la elitele din ţară.

Friedman, unul dintre cei mai influenţi consultanţi americani în geopolitică, a vizitat de mai multe ori în ultimii ani statele din regiune şi a scris mai multe articole dedidate provocărilor geopolice pentru estul Europei.

El consideră că statele din Europa de Est au mai multe atuuri, printre care o populaţie foarte educată şi o bună capacitate de export. Totuşi, doar două state - Polonia şi România - dispun de pieţe interne suficient de mari pentru a fi centri regionali în materie de afaceri.

Însă România are mai multe provocări care o împiedică să ăşi exploateze potenţialul. „România are două mari provocări: referinţa la Uniunea Europeană, dependenţa în materie de finanţare, şi lipsa de încredere în sine“, a punctat Friedman.

Expertul consideră că se poate vorbi de un eşec al Uniunii Europene în privinţa capacităţii de a lua decizii, chiar dacă instituţiile par puternice. „UE face reguli pe care nu le respectă nimeni“, a punctat Friedman. El a dat ca exemplu regulile privind deficitul.

"Trăiţi în Uniunea Europeană care eşuează, adică face reguli pe care nimeni nu le urmează. Au făcut o regulă că toţi trebuie să aibă deficite nu mai mari de atât. Franţa a spus 'nu'. Au spus că toate datoriile trebuie să fie plătite în euro, iar Ungaria a spus 'nu, în forinţi'. Ce vedeţi aici este un eşec al Uniunii Europene. Instituţiile europene nu vor dispărea niciodată, vor rămâne pentru totdeauna, dar abilitatea de a face decizii s-a evaporat. S-a evaporat, pentru că sunt prea multe Europe", a conchis el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite