FOTO Încă o insulă din Delta Dunării este scoasă la licitaţie
0După insula Ada de pe lacul Taşaul, scoasă la vânzare în 2011 de autorităţile din Năvodari, o altă insulă, un loc unicat aflat în inima Deltei, este scoasă la licitaţie.
Insula Matiţa de 6.280 mp din Delta Dunării, a fost scoasă la licitaţie de Artmark cu un preţ care începe de la 350.000 de euro, organizatorii licitaţiei estimând că o vor putea vinde la 400.000 – 500.000 de euro.
„Insula Matiţa, paradisul privat din delta Dunării. Chilia Veche, judeţ Tulcea, Rezervaţia Biosferei “Delta Dunării” (Patrimoniu mondial UNESCO). 45 km de Tulcea, 12 km de Mila 23”. Aşa sună anunţul de vânzare al Artmark.
Delta Dunării, inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, este fără îndoială una dintre cele mai spectaculoase rezervaţii naturale din Europa. Iar Insula Matiţa, un loc unicat aflat în inima Deltei, în apropierea lacurilor Matiţa şi Babina, este probabil singura insulă ce poate fi achiziţionată în acest moment în România.
Când spui “insulă”, gândul îţi fuge instantaneu la izolare, natură sălbatică, linişte şi deconectare. Iar Insula Matiţa nu face excepţie, oferindu-le pe toate acestea împreună cu necesităţile de confort ale omului contemporan.
Insula Matiţa se găseşte la aproximativ 45 km de Tulcea, în mijlocul triunghiului format de Chilia Veche, Sulina şi Mila 23, la intersecţia Lacurilor Matiţa şi Babina. Administrativ, ţine de comuna Chilia Veche, una dintre cele mai vechi aşezări ale Deltei. Încă din anul 334 î. Hr., aici a funcţionat colonia greacă Achillea (denumită după Achile, eroul războiului Troian), fortificată de Alexandru Macedon. În hărţile medievale, apare ca cetate genoveză, fiind un punct important în activitatea negustorilor genovezi de la gurile Dunării.
În prezent, se mai observă doar şanţurile de apărare ale cetăţii şi intrarea de la bifurcaţia canalului Chilia – Batag şi Tătaru.
Insula de 6.280 mp are o formă alungită, asemănătoare unui bumerang, şi prezintă nu mai puţin de 8 construcţii, cu o suprafaţă construită desfăşurată ce depăşeşte 1.300 mp: unităţi de cazare, o cherhana, clădiri tehnice şi administrative. Toate construcţiile păstrează imaginea tradiţională a locului, sunt acoperite cu stuf şi au fost complet renovate în exterior în 2018.
Aflându-ne în inima Deltei, regimul asupra terenului de 6280 mp este de drept de superficie, construcţiile fiind desigur în proprietate. Având în vedere frumuseţea locului, insula ar putea exploata potenţialul turistic şi interesul pescarilor pentru această parte a Deltei, fiind pregătită pentru a-şi relua funcţiunea de pensiune pe care a avut-o în trecut, cu unităţi de cazare şi cherhana.