Fitch a reconfirmat ratingul pentru datoria guvernamentală a României pe termen lung

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţia Fitch a crescut prognoza proprie privind creşterea economică a României pentru perioada 2015 - 2017, estimând o creştere economică reală în medie cu 3,5%
Agenţia Fitch a crescut prognoza proprie privind creşterea economică a României pentru perioada 2015 - 2017, estimând o creştere economică reală în medie cu 3,5%

Agenţia Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, în valută şi în monedă locală, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă, a anunţat într-un comunicat de presă Ministerul Finanţelor.

„Reconfirmarea ratingului şi perspectivei stabile a României este susţinută de situaţia foarte bună a finanţelor publice, ţara noastră poziţionându-se favorabil comparativ cu statele din regiune cu acelaşi rating, cu o proiecţie a deficitului bugetar pentru 2015 de—1,8% din PIB, sub nivelul de—2,5% înregistrat în cazul statelor cu rating BBB şi cu un nivel al datoriei publice de 40,6% din PIB, de asemenea sub nivelul de 43,1% aferent statelor cu acelaşi rating. În acelaşi timp, un alt factor de susţinere a reafirmării ratingului şi perspectivei pentru România îl reprezintă aşteptările pozitive privind creşterea economică în următorii trei ani“, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Finanţelor. 

Agenţia Fitch a crescut astfel prognoza proprie privind creşterea economică a României pentru perioada 2015 - 2017, estimând o creştere economică reală în medie cu 3,5% comparativ cu prognoza anterioară de 2,8%. Fitch consideră că această evoluţie pozitivă va fi susţinută în următoarea perioadă de cererea internă, amplificată de relaxarea fiscală la nivelul consumului privat, precum şi de o revenire a investiţiilor din sectorul privat.

Totodată, agenţia apreciază că sectorul bancar din România este stabil, în pofida volatilităţii mediului extern, băncile din România fiind bine capitalizate, calitatea activelor bancare îmbunătăţindu-se ca urmare a măsurilor de reducere a creditelor neperformante.

„Agenţia de rating a menţionat câţiva factori care ar putea conduce, în mod individual sau colectiv, la acţiuni de îmbunătăţire a ratingului acordat României, respectiv continuarea procesului de consolidare fiscal bugetară, care să ducă la o evoluţie în scădere a deficitelor bugetare, o reducere susţinută a nivelului datoriei externe, un ritm mai accelerat al creşterii economice, precum şi convergenţa progresivă a veniturilor către nivelul statelor cu rating superior“, se mai arată în comunicat.

La începutul lunii iulie, o altă mare agenţie de rating, Moody's Investors Service, estima, într-un raport privind România, că îmbunătăţirea competitivităţii, reducerea dezechilibrelor macroeconomice şi revenirea pieţei muncii şi a consumului intern vor permite României să înregistreze o creştere medie de aproximativ 3% în următorii ani.

Cea de-a treia mare agenţie de rating, Standard&Poor's atribuie, la rândul său, un calificativ 'BBB minus' pentru datoriile pe termen lung în valută ale României.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite