Fiscul va emite decizii de impunere firmelor doar pe baza controalelor Direcţiei Antifraudă. Aceasta a calculat obligaţii de 300 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va modifica reglementările procedurale astfel încât, în anumite cazuri, controalele şi procesele verbale încheiate de inspectorii de la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) să fie temei pentru emiterea deciziei de impunere către firme, fără a mai fi necesară trimiterea inspecţiei fiscale.

Noua prevedere apare în contextul în care premierul Victor Ponta a declarat în nenumărate rânduri că o parte din finanţarea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale va veni din combaterea evaziunii fiscale şi noul cod al insolvenţei.

„O să vedeţi că o să mergem pe un anumit segment al controalelor, unde procesul verbal, va trebui să modificăm procedura, evident, unde procesul verbal al structurii de antifraudă, în exercitarea controlului operativ, va fi temei pentru încheierea unui raport de inspecţie fiscală şi emiterea deciziei de impunere (...) Antifrauda, ca structură de control operativ, că nu e inspecţie fiscală, este impropriu ce am zis RIF (raport de inspecţie fiscală - n.r.), o să îl denumim altfel, va putea fi temei al emiterii deciziei de impunere pe anumite segmmente de activitate, pentru că nu are rost să mai plimbăm şi inspecţia până acolo, dacă sunt lucruri constatate cert. Vom modifica cadrul de reglementare procedurală“, a declarat Gelu Ştefan Diaconu, şeful Fiscului, citat de Mediafax.

El a arătat că întreaga activitate a Direcţiei Antifraudă se derulează pe acţiuni planificate anterior, având criterii certe de selectare, şi nimeni nu se deplasează în control la o firmă fără ca această acţiune să fi fost planificată anterior la nivel de cod unic de înregistrate a fiecărei firme, întrucât inspectorii ar risca să fie eliberaţi din funcţie.

Direcţia Antifraudă a calculat în acest an obligaţii ale firmelor care trec de 300 de milioane de euro, cu certitudinea încasărilor de minimum 80% întrucât sunt măsuri asigurătorii instituite.

„De ce vă spun asta? Pentru că în percepţia publică s-a încetăţenit că au venit ăştia şi controlează, rup toţi chioşcarii, toţi buticarii, în loc să-şi vadă de marele reţele. Vă asigur că până la sfârşitul anului în programul de activitate antifraudă ponderea controalelor micilor afaceri atinge maximum 20%“, a completat Diaconu.

Pe de altă parte, şeful ANAF a arătat că prin restructurarea instituţiei s-a creat un mecanism care începe să lucreze de la sine, precizând că şi dacă şi-ar propune nu ar putea să oprească verificarea unei firme.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a fost înfiinţată anul trecut, odată cu desfiinţarea Gărzii Financiare, noua structură având ca scop declarat destructurarea lanţurilor tranzacţionale constituite pentru prejudicierea bugetului statului, stabilirea implicaţiilor fiscale ale acestor operaţiuni şi asigurarea recuperării prejudiciilor cauzate.

Aceasta a devenit operaţională în luna decembrie 2013, având 891 de angajaţi, dintre care 172 inspectori antifraudă au fost detaşaţi la Parchetul General.

 Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite