Fermierii cer carantinarea în ferme: Însămânţarea de toamnă şi creşterea animalelor sunt în pericol. Populaţia nu va avea alimentele de bază

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

Fermierii cer carantinarea în ferme şi personal medical, avertizând că însămânţarea de toamnă şi creşterea animalelor sunt în pericol în cazul în care contaminarea cu Covid-19 se va extinde şi asupra agricultorilor, ceea ce va duce la imposibilitatea aprovizionării populaţiei cu alimentele de bază.

Clubul Fermierilor Români cere statului să ia o serie de măsuri avertizând că „nevoile de hrană ale populaţiei în această perioadă au crescut pe fondul temerilor legate de evoluţia pandemiei de COVID-19, inclusiv de modificarea obiceiurilor alimentare în situaţii de izolare medicală sau de carantină”.

„ O serie întreagă de circuite/lanţuri de aprovizionare internaţionale sunt afectate de pandemia de coronavirus. Sunt afectate atât dimensiunile/volumele importurilor unor produse agroalimentare, cât şi ale inputurilor provenite din import şi necesare în procesul de producţie vegetală sau, în unele privinţe, pe lanţul de aprovizionare cu alimente până la clientul final”, susţin fermierii, avertizând că pericolul planează şi asupra bunăstării animalelor (hrană, îngrijire, producţie animală, reproducere, sacrificare etc).

Precizând că, deocamdată, nu s-au semnalat cazuri de contractare a COVID-19 printre fermieri şi

angajaţii din agricultură, fermierii spun că, pentru a asigura biosecuritatea în fermă, împreună cu angajaţii lor au început să se izoleze în ferme.

Ca atare, fermierii cer stimularea, la nivel naţional, a izolării în ferme a operatorilor care să asigure continuarea lucrărilor agricole, cu măsuri de siguranţă pentru oameni şi animale, sprijinirea aprovizionării pentru cei din ferme precum şi a familiilor celor care intră în izolare în ferme.

„Fiind perioada însămânţărilor de primăvară, recomandăm ca această activitate să fie considerată strategică şi dacă se decide carantinarea anumitor persoane care lucrează în fermă, carantinarea să se poate face la fermă, nu la domiciliu, astfel încât lucrările agricole să continue.

Solicităm Guvernului să aibă în vedere măsuri speciale pentru oamenii care lucrează în ferme în cazul declanşării unor eventuale probleme de sănătate (kituri testare, dispozitive medicale, personal medical etc).

Regimul de muncă al zilierilor să fie reconsiderat şi să fie ridicate limitările referitoare la perioada de angajare a unei persoane pe an. În condiţiile în care vor exista probleme cu personalul disponibil în agricultură, va fi necesar să fie mobilizate toate resursele disponibile, cu adaptarea corespunzătoare a cadrului legislativ privind condiţiile de muncă/angajare a zilierilor”, se arată în comunicatul fermierilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite