Executarea silită nu va mai trece prin instanţă, este atribuită executorilor judecătoreşti. Modificarea este în dezavantajul datornicilor
0După mai bine de un an de la intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură civilă, noi prevederi urmează să fie introduse în acest act normativ. Preşedintele a promulgat un act ce aduce numeroase modificări Codului de procedură civilă. Cele mai importante dintre acestea se referă la executarea silită, care nu va mai trece prin instanţă, ci va fi atribuită executorilor judecătoreşti.
Sufocate cu mii de procese de executări silite, instanţele din România au cerut şi au obţinut modificarea legii. Procedurile prin care sunt executaţi silit datornicii nu vor mai ajunge de acum în faţa judecătorului, ci vor fi aplicate doar de executorii judecătoreşti, potrivit stirileprotv.ro. Avocaţii specializaţi în astfel de litigii ne atrag atenţia că măsura nu este în avantajul românilor care au datorii şi sustin ca este chiar neconstituţională.
Camera Deputaţilor a adoptat recent, prin vot final, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe.
Documentul a fost promulgat recent de preşedintele statului, prin Decretul nr. 633/2014, aşa încât a devenit Legea nr. 138/2014, fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 753 din 16 octombrie 2014.
Legea nr. 138/2014 aduce o serie de noutăţi importante în ceea ce priveşte procedura de executare silită. Este eliminată etapa de încuviinţare a executării silite din competenţa instanţelor şi o atribuie executorilor judecătoreşti, se arată în expunerea de motive a actului normativ.
Motivul îl reprezintă faptul că s-a constatat o creştere a volumului de activitate a instanţelor de executare din cauza numărului relativ mare de cereri de încuviinţare a executării silite. Astfel, pentru a rezolva aceasăa situaţie, s-a impus eliminarea etapei de încuviinţare a executării silite din competenţa instanţei şi atribuirea acestei sarcini executorului judecătoresc, motivează iniţiatorii actului normativ.
Mai mult decat atât, în baza noilor reglementări, instanţa de executare va fi în masură să determine dobânzile, penalităţile şi alte asemenea sume care se cuvin de drept creditorului, urmând a le stabili prin încheiere, a explicat avocatul Natalia Berindean pentru avocatnet.ro.
De asemenea, recentul act normativ reintroduce obligativitatea investirii cu formula executorie a titlurilor executorii, cu excepţia hotărârilor judecatoreşti. Conform avocatului Berindean, hotărârea arbitrală se va investi cu formulă executorie înainte de a formula cererea de executare silită.
„Prin reintroducerea investirii cu formula executorie, din nou se vor prelungi termenele de recuperare a sumelor, o masura în defavoarea creditorilor. Procedura de executare silită este destul de greoaie, termenele nu sunt in favoarea creditorilor. Termenele reale de a obţine poprirea conturilor debitorului şi a cunoaşte situaţia financiară a debitorului sunt de cel puţin doua, trei luni. Prin introducerea investirii cu formula executorie (de exemplu, executarea unui Bilet la ordin sau filă CEC), acest termen, de a obţine o reacţie clară a debitorului, va depăşi trei luni“, a subliniat avocatul Natalia Berindean pentru avocatnet.ro.
Mai puteţi citi:
[<a href="//storify.com/adinavlad/executare-silit" target="_blank">View the story "Executare silită " on Storify</a>]