Erste, proprietarul BCR, a intrat cu rezultate solide în criză. Estimări: PIB-ul global va avea cea mai abruptă scădere de după al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
erste

Grupul bancar austriac Erste, proprietarul BCR, a raportat pentru primul trimestru al acestui an o capitalizare solidă şi un nivel excelent de lichiditate despre care banca afirmă că asigură o fundaţie puternică pentru a înfrunta un mediu economic dificil, dominat de criza Coronavirus.

„Ce a început ca o criză sanitară s-a transformat într-o criză economică fără precedent, deoarece măsurile necesare de restricţionare au dus la prăbuşirea cererii şi ofertei pe pieţele din întreaga lume. Nu există un plan dinainte stabilit despre cum să abordăm o astfel de criză, ci doar simţul realităţii. Nici o ţară, nici o regiune şi nici un sector economic nu este ferit de impactul acestei pandemii – suntem cu toţii prinşi în această situaţie. Nu există niciodată un moment potrivit pentru o criză globală aşa cum este cea pe care o trăim acum. Totuşi, statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) s-au pregătit bine la nivel macroeconomic în ultimii ani. Drept urmare, regiunea ECE este mult mai bine poziţionată pentru a face faţă declinului economic provocat de criza Coronavirusului, decât era în timpul crizei financiare de acum un deceniu. Erste Group de asemenea intră în această criză dintr-o poziţie solidă. Suntem un grup financiar puternic capitalizat, cu un model de business care şi-a dovedit valoarea, cu un portofoliu de credite echilibrat şi cu active de foarte bună calitate”, afirmă Bernhard Spalt, CEO al Erste Group Bank AG. Potrivit lui, avem în faţă un an foarte dificil.

Erste a înregistrat un rezultat net atribuibil proprietarilor societăţii mamă de 235,3 milioane euro, în scădere cu 37,6%, în primul trimestru al acestui an.

Venitul net din dobânzi a crescut – în principal în Republica Cehă şi Austria, dar şi în România – la 1.229,0 milioane euro (+5,9%; 1.160,9 milioane euro). Venitul net din taxe şi comisioane a crescut la 504,2 milioane euro (+3,4%; 487,7 milioane euro), susţinut în principal de veniturile mai mari din serviciile de brokeraj pe piaţa de capital, dar şi din administrarea de active şi brokeraj de asigurări. În timp ce venitul net din tranzacţionare a scăzut semnificativ la -157,4 milioane euro (153,3 milioane euro), indicatorul câştiguri/pierderi aferente activelor financiare măsurate la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere a crescut la 37,5 milioane euro (-77,1 milioane euro), evoluţia celor doi indicatori fiind determinată de efectele de evaluare ca urmare a volatilităţii ridicate din pieţele financiare ca urmare a izbucnirii pandemiei Covid-19. Venitul operaţional a scăzut la 1.633,0 milioane euro (-6,1%; 1.771,7 milioane euro). Cheltuielile administrative generale au scăzut uşor până la 1.111,2 milioane euro (-0,4%; 1.115,6 milioane euro), în condiţiile în care cheltuielile de personal au crescut la 630,0 milioane euro (+1,3%; 621,9 milioane euro), iar poziţia „alte cheltuieli administrative” a scăzut până la 344,8 milioane euro (-3,8%; 358,3 milioane euro). Indicatorul „alte cheltuieli administrative” include apoape toate contribuţiile pentru schemele de garantare a depozitelor estimate pentru 2020, în valoare de 88,3 milioane euro (87,5 milioane euro). Deprecierea şi amortizarea au crescut la 136,5 milioane euro (135,4 milioane euro). Per ansamblu, profitul operaţional a scăzut la 551,7 milioane euro (-15,9%; 656,0 milioane euro). Raportul cost/venit a crescut la 66,8% (63,0%).

Activele totale au crescut la 262,9 miliarde euro (245,7 miliarde euro). Numerarul şi echivalentele de numerar au crescut la 23 miliarde euro (10,7 miliarde euro), în timp ce creditele şi avansurile către instituţiile de credit s-au majorat la 24,3 miliarde euro (23,1 miliarde euro). Portofoliul net de credite şi avansuri către clienţi a crescut la 161,1 miliarde euro (+0,5%; 160,3 miliarde euro). În privinţa pasivelor, depozitele de la bănci au crescut la 20,7 miliarde euro (13,1 miliarde euro), iar depozitele de la clienţi au continuat să crească – în special în Republica Cehă şi Austria – şi au ajuns la 182,2 miliarde euro (+4,8%; 173,8 miliarde euro). Raportul credite/depozite s-a situat la 88,4% (92,2%).

Erste estimează că, în ciuda acestor măsuri şi a primelor tentative de a ieşi treptat din izolarea generalizată făcute de ţări precum Republica Cehă şi Austria, în 2020, PIB-ul real la nivel global este estimat să raporteze cea mai abruptă scădere de după al Doilea Război Mondial.

Pentru Austria şi Europa Centrală şi de Est, estimarea actuală este de o scădere cuprinsă între 4,2% şi 7,5% a PIB-ului real în 2020, cu toate efectele negative corespunzătoare asupra contului de profit şi pierdere, calităţii activelor şi capitalului.

În termeni concreţi, Erste estimează ca venitul net din dobânzi va scădea în 2020, ca efect combinat dintre reducerile semnificative ale dobânzilor în Republica Cehă, România şi Serbia, schimbarea mixului de activităţi în contextul în care segmentul garanţiilor de stat are marje mai reduse, şi efectele negative ale riscului valutar. Se preconizează că venitul din taxe şi comisioane va fi afectat în primul rând de reducerea activităţii economice, reflectându-se în încasări mai mici din comisioanele pentru transfer şi plăţi, şi semnificativ mai mici din activitatea de brokeraj pe piaţa de capital.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite