Era birourilor open space a luat sfârşit: reapar birourile mici, pe departamente sau echipe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
birouri getty

Era birourilor open space a luat sfârşit în contextul măsurilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, dezvoltatorii clădirilor de birouri investind în reconfigurarea în birouri mici, pe departamente sau echipe.

„Este posibil ca spaţiile de birouri să fie reconfigurate de către chiriaşi, astfel încât să îndeplinească normele impuse de autorităţi. Noi am făcut deja schimbări în zonele comune ale clădirilor, pentru a asigura o minimă distanţare socială. Pe viitor, vom implementa toate măsurile generate de noul context post Covid. 

Acestea includ ajustări ale căilor de acces în clădiri, în aşa fel încât să asigurăm fluxuri separate de intrare şi ieşire şi un control mai strict al vizitatorilor şi al curierilor, precum şi creşterea cererii de locuri de parcare, pentru că tot mai mulţi angajaţi vor prefera, cel puţin în perioada imediat următoare, să vină cu maşinile personale la birou, în detrimentul mijloacelor de transport în comun.

În prezent, este dificil să estimăm valoarea totală a investiţiilor pe care le vom face în următoarele 18 luni, pentru adaptarea la noul context al spaţiilor de birouri, atât cele din proiectele finalizate cât şi cele din clădirile în curs de dezvoltare.

Este posibil să asistăm şi la o scădere a costurilor de construcţie, în funcţie de evoluţia pieţei forţei de muncă şi a preţului materiilor prime”, a sintetizat Bogdan Jigman, Director General al GTC România.

Reprezentanţii GTC România consideră că, în ceea ce priveşte configuraţia proiectelor de clădiri de birouri care au fost deja demarate înainte de declanşarea pandemiei, nu vor avea loc schimbări semnificative.

„Majoritatea sunt clădiri de clasă A, ceea ce înseamnă că sunt proiectate să aibă suprafaţă generoasă pentru spaţiile de birouri, astfel că viitorilor chiriaşi nu le va fi dificil să opteze pentru compartimentări diferite faţă de ceea ce aveau planificat. Aşadar, schimbările vor interveni doar în modul în care companiile vor organiza spaţiile pentru fiecare angajat în parte.

De asemenea, cred că acesta poate fi sfârşitul erei spaţiilor deschise şi reapariţia micilor birouri, poate nu individuale, ci pe departamente sau echipe”, punctează Bogdan Jigman. 

GTC România estimează că va exista o întârziere în ceea ce priveşte datele de livrare pentru clădirile aflate în stadiu de dezvoltare, deoarece cererea pentru spaţii de birouri se va modifica în următoarea perioadă. Dezvoltatorii vor investi mai mult în implementarea prevederilor legislative şi în asigurarea normelor suplimentare de igienă. 

„Este încă devreme pentru a putea prognoza cum se va schimba piaţa imobiliară, în special din punct de vedere al cererii. Un prim scenariu este că nu vor exista scăderi semnificative, ci chiar o posibilă creştere, deoarece distanţarea socială va genera o nevoie mai mare de spaţiu. Desigur, al doilea scenariu presupune o diminuare a nevoii de birouri clasice. Mai mulţi analişti anticipează posibilitatea ca peste 20% dintre angajaţi să muncească în continuare de acasă, deoarece companiile au realizat că aceasta este o opţiune viabilă şi mai puţin costisitoare din punctul de vedere al angajatorului. Oricum, pe termen scurt, estimez că cererea nu va fi afectată major”, a conchis Directorul General al GTC România. 

În prezent, GTC România are în proprietate şi administrează cinci clădiri de birouri, situate în Bucureşti: Turnurile City Gate, Cascade Office Building, Premium Plaza şi Premium Point. Compania are în derulare construcţia unui nou complex de birouri, City Rose Park, localizat pe Bulevardul Expoziţiei, noul business hub din nordul Bucureştiului. 

Pe plan internaţional, grupul GTC are în construcţie clădiri în Budapesta, Belgrad, Sofia şi Zagreb. La nivel de grup, profitul net al companiei s-a situat la 75 milioane euro, la sfârşitul lui 2019. Conform estimărilor preliminare, prima jumătate din 2020 este stabilă din punct de vedere a principalilor indicatori financiari. 

Grupul GTC a fost fondată în 1994, în Polonia, şi este o companie publică, listată la bursa din Varşovia şi Johannesburg şi unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de spaţii comerciale şi de birouri din Europa Centrală şi de Sud-Est, activă în şase ţări: Polonia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Bulgaria. Grupul GTC  are un portofoliu de proiecte evaluat la aproape 2,3 miliarde euro, care numără 46 de clădiri şi 1.300.000 mp. 

GTC România, parte a grupului GTC, a fost fondată în 1999 şi a devenit unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari pe plan local, cu un portofoliu format de-a lungul vremii atât din clădiri de birouri, cât şi din centre comerciale şi ansambluri rezidenţiale, situate în Bucureşti şi în ţară. 

Compania a dezvoltat şi vândut clădirile de birouri America House şi Europe House, amplasate în centrul capitalei, centrele comerciale marca Galleria (Arad, Buzău, Piatra Neamţ, Suceava) şi  ansamblurile rezidenţiale FeliCity şi Rose Garden din Bucureşti. Printre proiectele GTC, actualmente deţinute de companie, se numără: complexul de birouri City Gate (primul proiect de birouri funcţional, din Bucureşti care a obţinut certificare LEED GOLD în anul 2013), Premium Plaza, Cascade, City Rose Park, Premium Point.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite