Partea bună a crizei: scade preţul energiei, iar liberalizarea se face mai uşor. Partea proastă: furnizorii au facturi neîncasate de un miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scăderea preţurilor la electricitatea tranzacţionată pe OPCOM uşurează liberalizarea
Scăderea preţurilor la electricitatea tranzacţionată pe OPCOM uşurează liberalizarea

Scăderea preţurilor la electricitate, cauzată de reducerea cererii din cauza crizei, a uşurat aplicarea calendarului de dereglementare a preţurilor, convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

„La energie electrică, aplicarea calendarului de liberalizare a fost uşurată de scăderea producţiei, care a dus la scăderea preţului. Media pieţei pe piaţa pentru ziua următoare este de 140-150 lei, cu 100 lei mai puţin ca anul trecut”, a declarat Niculae Havrileţ, la o conferinţă despre energie.

Guvernul s-a angajat să renunţe la preţurile reglementate la energie electrică şi gaze, diferenţiat pentru populaţie şi industrie. Pentru populaţie, liberalizarea a început în iulie 2013 şi ar urma să se încheie în ianuarie 2018. Pentru companii, preţurile reglementate sunt estimate să dispară în intervalul septembrie 2012-ianuarie 2014.

Reducerea preţurilor de pe bursă a fost cauzată de mai mulţi factori, precum terminarea secetei care a afectat Hidroelectrica, intrarea în funcţiune a centralei Petrom şi a fermelor eoliene din ţară, la care se adaugă scăderea consumului în industrie ca urmare a eficientizării sau a crizei.

Astfel, furnizorii de electricitate şi gaze naturale a ajuns şi ei, la rândul lor să aibă 

facturi neîncasate. Acestea se ridică la circa un miliard de euro, din care 600 de milioane de euro pentru gaze şi 400 de milioane pentru curent electric, potrivit Silviei Vlăsceanu, directorul Asociaţiei Companiilor de Utilităţi în Energie (ACUE).

„Neplata facturilor la energie şi gaze, din cauza creşterii preţurilor, cel puţin pentru consumatorii noncasnici, conduce la nenumărate cazuri de insolvenţă”, a afirmat Vlăsceanu.

Ea a adăugat că printre datornici se numără inclusiv multe autorităţi locale şi centrale termice care aparţin primăriilor.

Un nou cod al insolvenţei urmează să fie aprobat săptămâna viitoare de Guvern, dar Vlăsceanu a afirmat că noile reglementări nu vor rezolva problemele furnizorilor intraţi în insolvenţă din cauza neîncasării facturilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite