Economia României, pusă pe butuci de coronavirus. Analiştii reduc estimările de creştere, iar unele sectoare sunt deja afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşterea economică a României va fi mai mică, din cauza epidemiei de coronavirusFOTO EPA-EFE / Franck Robichon
Creşterea economică a României va fi mai mică, din cauza epidemiei de coronavirusFOTO EPA-EFE / Franck Robichon

România ar putea fi cea mai afectată ţară din Europa de Est de epidemia de coronavirus, estimează analiştii Erste Group Research, care au redus drastic prognoza de creştere economică pentru ţara noastră, mai mult decât pentru orice ţară din regiune.

Erste a estimat că economia României va creşte cu numai 3% în acest an, faţă de o estimare anterioară de 3,5%, cea mai dură tăiere din raport. „Ca urmare a răspândirii rapide a COVID-19 în Europa, vom revizui în scădere cu circa 0,3 puncte procentuale, spre 2,6%, rata de creştere economică estimată pentru Europa Centrală şi de Est, revizuirile negative variind de la 0,3 pp pentru Cehia, Ungaria şi Polonia până la 0,5 pp în cazul României sau chiar peste în cel al Croaţiei”, arată raportul Erste.

Analiştii avertizează că Europa Centrală şi de Est este, evident, mult mai integrată cu restul economiei europene şi mult mai expusă la riscuri decât a fost la momentul la care a izbucnit virusul în China.

Potrivit lor, „costurile economice” ale coronavirusului vor depinde de cât de repede vor reuşi ţările afectate să oprească răspândirea acestuia şi să limiteze frica din rândul populaţiei. „Dacă răspândirea nu este limitată în viitorul apropiat, am putea observa o scădere suplimentară a activităţii economice pe plan global, care s-ar putea traduce într-o încetinire şi mai mare a creşterii în Europa Centrală şi de Est”, se mai arata in raportul citat. De asemenea, şi cererea mai slabă la nivel global va avea consecinţe economice asupra acestor economii.

Fondul Monetar Internaţional a redus recent estimările de creştere economică globală, cu peste 0,4 puncte procentuale. Instituţia estima că epidemia de coronavirus ar putea diminua cu 0,1 puncte procentuale ritmul mondial de creştere. Şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltate Economică (OCDE) au revizuit prognoza de creştere pentru 2020 la doar 2,4%, faţă de 2,9%, în noiembrie.

Florin Cîţu, prim-ministru desemnat şi ministru interimar al Finanţelor, a îndemnat populaţia la calm şi a asigurat că oficialii sunt foarte atenţi asupra impactului economic asupra României. „Dacă economia Chinei nu-şi revine rapid, deşi sunt şanse foarte mari să-şi revină în totalitate în partea a doua anului, atunci ar putea, cu şanse foarte mici, exista riscuri şi pentru economia României, dar pe care le ştim şi le-am luat deja în calcul”, a subliniat Florin Cîţu, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Ce sectoare româneşti sunt deja afectate

Aproape trei sferturi dintre investitorii din România (72%) nu au un plan de risc pe care să-l pună în aplicare în această perioadă cu răspândirea epidemiei de COVID-19, arată rezultatele unui barometru Frames. „Epidemia de COVID-19 reprezintă un test fără precedent pentru economia românească, care este, în mare parte, nepregătită pentru o astfel de situaţie. Dincolo de faptul că epidemia a dus la închiderea a numeroase fabrici din China, răspândirea coronavirusului în Europa, în ţări precum Italia, unul dintre principalii noştri parteneri comerciali, este de natură să genereze blocaje semnificative pe lanţul economic”, susţin analiştii.

Într-un sondaj, 17% din totalul respondenţilor au spus că efectele economice ale COVID-19 blochează procesele importante de business/producţie, în timp ce 9% au declarat că impactul este unul major. Pe de altă parte, 17% dintre oamenii de afaceri subliniază că epidemia nu le afectează afacerile, pentru moment.

Industria turismului este una dintre cele mai afectate de epidemia de coronavirus. Rezervările hoteliere în Bucureşti au scăzut deja cu 30%. La nivelul Ministerului Economiei s-a creat o celulă de criză şi se iau în calcul măsuri precum scutirea de plata taxelor pe salarii pentru următoarele trei luni, cu posibilitatea prelungirii pentru şase luni în caz de necesitate şi nevoia unei campanii de promovare a vacanţelor în România.

Omul de afaceri Ştefan Mandachi a atras atenţia că măsurile luate de Guvern pot duce la falimentul întregii industrii Horeca – restaurante, hoteluri, etc. –, iar firmele vor ajunge să facă disponibilizări.

De exemplu, vineri, sute de persoane din România angajate la compania de turism G2 Travel, care are sediul în Hong Kong, au fost anunţate, cu o oră înainte de încheierea programului, ca începând de luni să nu mai vină la muncă deoarece contractele le-au fost suspendate, potrivit Digi24. Măsura a fost luată din cauza scăderii vânzărilor de pachete turistice, pe fondul epidemiei de coronavirus în lume.

Epidemia de coronavirus a afectat şi transportul rutier internaţional de mărfuri efectuat de firmele româneşti, care a scăzut în medie cu 15%, a anunţat, marţi, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). Aceasta atenţia că firmele respective vor fi grav afectate din cauza epidemiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite