Diaconu, şeful Fiscului: I-am propus premierului constituirea unui board de specialişti al ANAF, care să consolideze autonomia decizională a instituţiei
0Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a declarat că i-a propus premierului Victor Ponta o formulă de reorganizare care să consolideze autonomia decizională a ANAF, respectiv constituirea „unui board de specialişti cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american“.
„Ieri (marţi – n.r.), i-am propus premierului Victor Ponta o formulã de reorganizare care sã consolideze autonomia decizionalã a ANAF, în afara condiţionalitãţilor de ordin politic conjunctural ce apar la fiecare ciclu electoral. De aceea, propunerea mea a vizat constituirea unui board de specialişti cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, pe care îl vom adapta, fireşte, cadrului legislativ autohton şi care va coordona politicile şi strategia ANAF, în locul unei singure persoane, respectiv în locul preşedintelui ANAF“, a declarat Gelu Diaconu.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la Palatul Victoria, că doreşte înfiinţarea unui „board al ANAF“ care să asigure implementarea politicilor bugetare, precizând că vrea să continue modernizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. „Am discutat cu ministrul de Finanţe şi cu preşedintele ANAF, în colaborare cu partenerii noştri internaţionali FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi vreau să mergem mai departe pe zona de restructurare şi de modernizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală“, a declarat prim-ministrul, într-o conferinţă de presă la Guvern.
În acelaşi context, Ponta a precizat că vrea să adopte un model de reorganizare al ANAF folosit de mai multe ţări dezvoltate. „Prin reorganiarea ANAF, ca instituţie de sine stătătoare, vreau să mergem pe un model pe care îl folosec Statele Unite ale Americii şi alte ţări europene de a avea un board al ANAF numit de către Guvern, Parlament, Preşedinte cu un tip de stabilitate, care să asigure implementarea politicilor bugetare. Este un pas în continare spre modernizare“, a arătat premierul.
Gelu Diaconu a mai arătat că, pentru a finaliza reforma instituţiei pe care şi-a asumat-o la preluarea mandatului, în aprilie 2013, consideră cã aceastã soluţie de management, care distanţeazã ANAF de posibilele influenţe poltice, este singura variantã realã şi profesionistã.
„Am ales aceastã soluţie dupã analiza atentã a mai multor documente, dintre care raportul anual «Tax administration 2015», recent publicat de OECD, raportul de asistenţã tehnicã al misiunii FMI din august, raportul misiunii de asistenţã al Bãncii Mondiale din 2007 privind etapele reorganizãrii ANAF, precum şi blueprint-urile Comisiei Europene privind taxarea“, a declarat Diaconu.
Şeful Fiscului a mai spus că vrea să transforme instituţia „ într-un adevãrat partener al mediului de afaceri şi nu doar o simplã unealtã de adus bani la buget“.
„Cine cunoaşte cu adevãrat ce înseamnã activitatea ANAF ştie cã ANAF nu poate finaliza aceastã reformã din poziţia de rudã sãracã a MFP, aflatã la discreţia decizionalã a funcţionarilor din minister. Totodatã, aceastã schimbare profundã nu poate avea loc în condiţiile în care ANAF depinde de prea multe ori de bunãvoinţa şi interesele unor instituţii precum Agenţia Naţionalã a Funcţionarilor Publici, atunci când vine vorba de avizãrile necesare în cadrul procesului de restructurare sau îşi iroseşte resursele ca urmare a sarcinilor primite de la Curtea de Conturi, implicatã prea mult în activitãţile de control, fapt constatat şi certificat inclusiv de misiunea FMI din august a.c.“, a mai spus preşedintele ANAF.
Gelu Diaconu a precizat că specialiştii ANAF sunt aproape de finalizarea redactãrii proiectului privind această variantă de reorganizare şi că va oferi mai multe detalii la finalizarea lui.