Cum vezi ce buget are localitatea ta, pe noul portal al Finanţelor. Exemplu: „Las Fierbinţi“ a ieşit pe excedent la două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe noua platformă a Finanţelor, instituţiile publice sunt obligate să-şi afişeze toate veniturile şi cheltuielile. FOTO: Eduard Enea
Pe noua platformă a Finanţelor, instituţiile publice sunt obligate să-şi afişeze toate veniturile şi cheltuielile. FOTO: Eduard Enea

Ministerul Finanţelor a lansat vineri o platformă în care cele aproximativ 13.700 de instituţii publice, de la ministere şi oraşe la şcoli şi grădiniţe, îşi detaliază informaţii despre cheltuielile şi veniturile bugetare.

Platforma transparenta-bugetara.gov.ro este un instrument care permite monitorizarea execuţiei bugetare a instituţiilor publice - Parlament, ministere, primării de municipii, de oraşe sau de comune, dar şi şcoli spitale sau grădiniţe.

În momentul lansării, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat că platforma va fi extinsă şi în aproximativ patru luni aici se vor afişa şi bugetele companiilor de stat şi regiilor autonome.

Cum se accesează platforma

La adresa menţionată trebuie completate câteva câmpuri care au variante deja presetate, cum ar fi „Tip Raport“ (Execuţie bugetară detaliată), „Sector Bugetar“ (Buget de stat, Buget local, Asigurări sociale de stat, Fondul de şomaj, Fondul de sănătate), apoi „Perioada de raportare“ (luna, anul) şi Judeţul (unde se găseşte o listă cu judeţele ţării).

La câmpul rezervat Ordonatorilor principali, introduceţi primele câteva litere ale instituţiei căutate (de exemplu „Oraşul“ sau „Liceul“ etc.), apoi completaţi codul capcha şi daţi un click pe „Caută“.

Se va afişa titlul documentului şi formatele (pdf, xls sau html) şi va trebui să daţi click pe varianta dorită.

Deschideţi, astfel, un document în care sunt prezentate liste cu veniturile şi cheltuielile instituţiei căutate, defalcate pe surse de finanţare (respectiv beneficiari ai cheltuielilor) şi, în final, sumele aferente acestora - desigur, cu un total la fiecare categorie.

Exemplu: Fierbinţi

Urmând procedura de mai sus, vă propunem vizualizarea bugetului local al oraşului Fierbinţi-Târg din judeţul Ialomiţa (la care se referea guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arătând că „Bucureştiul ar putea trece acum la euro, dar mai trebuie să treacă şi Las Fierbinţi“).

Aşadar, avem de completat câmpurile cu categoriile presetate „Buget local“, şi judeţul Ialomiţa, apoi la Ordonatorul principal completă, „Fierbinţi“ - apare „Oraşul Fierbinţi-Târg“ şi câteva titluri de documente.

Deschizând documentul în format - să zicem - pdf, observăm că uraşul a închis execuţia bugetară pe plus. Mai exact, veniturile oraşului însumau, la 29 februarie, 12,15 milioane de lei, în timp ce cheltuielile au totalizat doar 216.781 de lei, ceea ce înseamnă un excedent bugetar de 11,94 milioane de lei.

Potrivit aceluiaşi document, la Fierbinţi cele mai mari cheltuieli au fost cu resursele umane (salarii de bază, contribuţiile sociale aferente acestora, dar şi ajutoare sociale), iar cele mai mari venituri au fost realizate dintr-un credit intern şi din sumele defalcate din TVA destinate finanţării cheltuielilor descentralizate.

Cioloş laudă portalul

Prezent la evenimentul de lansare a programului, premierul Dacian Cioloş a felicitat conducerea Ministerului de Finanţe pentru platforma „Transparenţă bugetară“.

„Ministerul Finanţelor, de obicei, în mentalul colectiv are câteodată imaginea unei structuri rigide, închistate, orientate înspre interior. Mă bucur să văd că există deschidere“, a spus Cioloş.

El a caracterizat drept „revoluţionar“ acest proiect al Ministerului Finanţelor.


Proiect finanţat din fonduri UE

Sistemul a fost realizat printr-un program finanţat din fonduri europene, în valoare totală de 7,8 milioane de lei, sumă care include investiţia în serverele necesare sistemului informatic.

Sistemul va fi extins treptat la nivel naţional, iar administratorii sistemului speră ca sistemul să devină complet operaţional în 2017.

După ce sistemul va deveni operaţional, toate instituţiile publice vor fi obligate să introducă, în tmp real, orice cheltuială şi orice angajament în sistemul informatic, altfel riscă să aibă plăţile blocate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite